Danie pochodzi z polnocnych Indii. Wspomniane warzywa sa jednymi z najczesciej uzywanych w potrawach we wszelakiej postaci, formie. Zdrowe, sycace danie, ktorego przepis znalazlam tutaj Swietnie smakuje z miekkim chlebkiem indyjskim typu naan lub roti....
Curry z ziemniakow, groszku i fasoli mung
Aloo matar curry with mung beans
2 srednie ziemniaki
1 kubek mrozonego groszku
1 cebula
1 pomidor
3 zabki czosnku
1cm kawalek swiezego imbiru
2 lyzeczki garam masali
1 lyzeczka czerwonego chili w proszku
3/4 lyzeczki nasion kminu indyjskiego
szczypta asafoetidy-hing
1/2 lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka kolendry w proszku
sol
1 lyzka oleju
swieza kolendra Ziemniaki obierz, pokroj w duza kostke, zalej woda i gotuj ok 3 minut w kuchence mikrofalowej. W garnku rozgrzej olej. Wsyp nasiona kminu. Kiedy nabiora brazowego koloru i zaczna pryskac, dodaj hing. Za chwile dodaj drobno pokrojona cebule wraz z posiekanymi czosnkiem i imbirem. Smaz kilka minut do zezlocenia sie cebuli. Dodaj przyprawy- kurkume, chili w proszku, kolendre, szczypte soli. Po kilku minutach wrzuc drobno pokrojony pomidor. Dus do miekkosci. Dodaj groszek wraz z szklanka wody. Przykryj. Zmniejsz gaz i gotuj ok 10 minut. Potrawe uzupelnij podgotowanymi ziemniakami i garam masala. Gotuj pod przykrciem kolejne 7 minut. Dopraw do smaku sola. Udekoruj galazkami swiezej kolendry.
No comments:
Post a Comment