W ramach czyszczenia szafki z dlugo lezacych tam warzyw-natknelam sie na dynie. Mialam ochote na delikatne, proste ciasto z kremem. Zdrowe, bo z dodatkiem wspomnianego warzywa, a jednoczesnie bedace pysznym deserem dzieki kremowi jaki do niego dorobilam....Hmmmm...Starta dynia, troche miodu, maki i powstaje mieciutki, z lekko chrupiaco skorka cudownie pomaranczowy wypiek niepokornie slodki dzieki dodatkowi toffi:)
Dyniowe ciasto z toffi
przepis zmieniony stad
1/3 dyni pizmowej ok 300g
300g maki pszennej
1 hojna lyzka miodu akacjowego
1 hojna lyzka miodu akacjowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki soli1 jajko
5 lyzek cukru brazowego
6 lyzek oleju
5 lyzek mleka
3 lyzki gotowego kremu krowkowego z puszki
1/2 puszki slodkiego mleka skondensowanego
Dynie zetrzyj na tarte o duzych oczkach. W misce wymieszaj razem wszystkie skladniki. Mozesz dodac wiecej slodkosci-cukru lub miodu jesli podana proprcje sa dla Ciebie za male. W przypadku zbytniej suchosci ciasta dodaj wiecej oleju lub jesli ciasto bedzie zbyt mokre-dodaj troche wiecej maki. Polacz skladniki w gladka mase. W posmarowana tluszczem foremke keksowa przeloz mase, przydus z wierzchu i wyrownaj.
Piecz w temperaturze 155st C ok 40 minut. Jesli ciasto bedzie sie troche za szybko przypiekac, delikatnie zmniejsz temperature. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odloz do ostudzenia. Proby wyjecia ciasta z formy podejmij dopiero po okolo 10 minutach.
W garnku umiesc mase krowkowa i mleko skondesowane. Podgrzewaj na malym ogniu do uzyskania spojnej gestej konzystencji. odstaw do ostygniecia.
Zimne ciasto przetnij w poprzek na dwie czesci, posmaruj spodnia czesc ciasta kreme i przykryj druga czescia ciasta lekko dociskajac.
Odstaw na okolo godzine.
Smacznego!
ciekawe ciacho :)
ReplyDeletezapraszam do dołączenia do akacji "warzywa w słodyczach" na durszlaku :)
o, z dynią muszę spróbować. tylko najpierw dowiedzieć się, gdzie by tu zakupić. :)
ReplyDelete