Wczoraj swietowalismy. Na kolacje podalam wloskie kluski ziemniaczane gniocchi wraz z gotowanymi na parze szparagami. Kluski serwowalam w dwoch wersjach- dla M. w sosie pomidorowym z czosonkiem i ziolami prowansalskimi, a dla siebie w masle z szalwia. Do tego prosta salatka z pomidora, ogorka, oliwek i salaty z oliwa i na deser tiramisu na bazie wloskiego serka ricota. Bylo pysznie:)
Gniocchi ze szparagami
w sosie pomidorowym i masle szalwiowym
Gniocchi ze szparagami
w sosie pomidorowym i masle szalwiowym
1 paczka gotowych gniocchi-mozna zrobic domowe-z odpowiednich proporcji ugotowanych ziemniakow, maki i jajka, ja jednak poszlam droga na skroty
maslo
suszona szalwia
pomidory z puszki
kilka zabkow czosnku
1/2 cebuli
ziola prowansalskie
bazylia
sol
pieprz
parmezan
kawalek szynki
sok z cytryny
wiazka szparagow zielonych
oliwa z oliwek
Ugotuj szparagi na parze przez ok 15-20 minut-aby byly miekkie, z zachowana chrupkoscia w srodku. Ja na garnek zakladam metalowy koszyk do gotowania na parze, wykladam szparagami myjac je wczesniej i odlamujac drewniane dolne czesci i przykrywam pokrywka. Serwuj je z odrobina soku z cytryny, doprawione sola i ewentualnie pieprzem i kilkoma kroplami oliwy. Ja swoje posypalam jeszcze podsmazona szynka.
Zagotuj wode na kluski - gotuj je kilka minut do miekkosci. Odsacz. Przygotuj sos pomidorowy. Drobno posiekaj cebule wraz z czosnkiem. W garnku rozgrzej oliwe, wrzuc cebule z czescia czosnku. Smaz do jej zezlocenia. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw do smaku sola, pieprzem, ziolami. Dodaj ewentualnie troszke wody. Dus na malym ogniu az powstanie gesta masa. Dodaj troche parmezanu do smaku. Odstaw. Na patelni rozpusc troche masla, dodaj reszte posiekanego czosnku. Kiedy zacznie on przyjemnie pachniec, dodaj szalwie i po chwile wylacz gaz. Ugotowane gniocchi od razu po odsaczeniu dodaj po polowie do masla szalwiowego i do sosu pomidorowego. Lekko podgrzej. I od razu serwuj z gotowanymi szparagami.
WYgląda pysznie :)
ReplyDeletepyszne jedzonko:)
ReplyDeleteBardzo lubię gnocchi ze szparagami. Pyszne są z dodatkiem gorgonzoli!
ReplyDeleteTeż kupuję. Można dostać naprawdę dobre.
ReplyDeletedziekuje za pomysl lashqueen:) z gorgonzola jeszcze vnie probowalam. Dziekuje za komentarze:)
ReplyDeletepoproszę to na obiad :)
ReplyDelete