Pamietam potrawe mojej mamy...Zawsze po powrocie z lasu z polowania na grzyby, mama tego samego wieczoru robila duszone grzyby w smietanie z mnostwem swiezej pietruszki.....Pycha...Pamietam ten cudny smak..Lubie zapach swiezych lesnych grzybow. Mieszkajac w miescie czesto gesto staram sie zadowalac zwyklymi pieczarkami..ale to nie to samo...Zapobiegliwa rodzicielka wyposazyla mnie jednak w spotrych rozmiarow torebke z suszonymi lesnymi grzybami, wiec od czasu do czasu udaje mi sie dosiegnac nieba w kulinarnym tego slowa znaczeniu;) Ostatnio byla to zupa grzybowa, w ktorej swieze pieczarki wymieszalam z namoczonymi wczesniej grzybami suszonymi z dodatkiem ziol, pietruszki tworzac prawdziwa poezje smaku....
Prawdziwa grzybowa
W garnku rozgrzej oliwe, dodaj drobno pokrojona cebule. Jak tylko sie zrumieni, dodaj posiekany czosnek. Chwilke podsmaz i dorzuc pokrojone w platerki swieze pieczarki. Delikatnie posyp sola, aby latwiej puscily sok. Dodaj namoczone w zimnej wodzie przez minimum godzine grzybki wraz z woda, w ktorej sie moczyly. Gotuj ok 5 minut. Dodaj drobno pokrojone warzywa, kostke grzybowa i drobiowa plus litr wody goracej. Dopraw do smaku pietruszka, tymiankiem. Gotuj pod przykryciem zupe do miekkosci warzyw ok 25 minut. Zaciagnij smietanka. Podawaj zupe grzybowa przybrana galazka swiezej pietruszki.
Prawdziwa grzybowa
2 garsci suszonych grzybow
8 swiezych pieczarek
kawalek pora
1 cebula
2 zabki czosnku
1 marchewka
1 ziemniak
1 pietruszka
1 kostka rosolowa grzybowa
1 kostka drobiowa
smietanka
swieza pietruszka
pieprz
W garnku rozgrzej oliwe, dodaj drobno pokrojona cebule. Jak tylko sie zrumieni, dodaj posiekany czosnek. Chwilke podsmaz i dorzuc pokrojone w platerki swieze pieczarki. Delikatnie posyp sola, aby latwiej puscily sok. Dodaj namoczone w zimnej wodzie przez minimum godzine grzybki wraz z woda, w ktorej sie moczyly. Gotuj ok 5 minut. Dodaj drobno pokrojone warzywa, kostke grzybowa i drobiowa plus litr wody goracej. Dopraw do smaku pietruszka, tymiankiem. Gotuj pod przykryciem zupe do miekkosci warzyw ok 25 minut. Zaciagnij smietanka. Podawaj zupe grzybowa przybrana galazka swiezej pietruszki.
Lubię grzybową i suszone grzyby...mniam!
ReplyDeleteto jedna z tych najpyszniej aromatycznych zup.
ReplyDeleteAlez za mna taka zupa chodzi! Tylko, zeby mial ja kto dla mnie zrobic! :)
ReplyDelete