Ponownie przekonuje sie, ze najprostsze polaczenie jest najdoskonalsze. Jabka chetnie lacza sie w parze z cynamonem utopione w ciescie muffinkowym. A to ostatnie lekko chrupie posypane krysztalkami brazowego cukru....Znane skladniki , nowe dla mnie z lekka smaki- bo brazowy cukier na wierzchu, bo inna mieszanka przypraw- mixed spice-pod taka nazwa mieszanki przypraw dostepnej na Wyspach kryja sie sproszkowane-kolednra, imbir, cynamon, galka muszkatolowa, gozdziki i ziele angielskie. Jak moglam nie sprobowac? Nie zalowalam wypieku:)
z ksiazki Home baking. Cookbook
na 6 sztuk
90g maki razowej
70g maki pszennej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki mixed spice
2 i 1/2 lyzki brazowego cukru w krysztalkach
2 male jablka
125ml mleka
1 jajko
55g margaryny
Jablka obierz i drobno pokroj. W duzej misce umiesc maki, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszja i dodaj cukier wraz z jablkami. W oddzielnym pojemniku ubij w gladka mase jajko, mleko i margaryne. Dodaj ta mase do mieszanki suchej. Calosc lekko razem wymieszaj.
Nakladaj lyzka mase do dolkow formy muffinkowej wczesniej wysmarowanych tluszczem. Kazdy dolek powinnien by wypelniony masa nie wyzej niz do 3/4 wysokosci. W miseczce wymieszaj troche cynamonu z cukrem brazowym i posyp delikatnie muffinki. Wstaw babeczki do piekarnika ustawionego w temperaturze 180st C(termoobieg) i piecz ok 20 minut. Muffinki sa gotowe kiedy sa sprezyste w dotyku.
Smacznego!
to jest bardzo pyszne polaczenie, a jeszcze ta cukrowa posypka... mniam:)
ReplyDeletebyl przepyszne ,zapewniam:)
ReplyDelete