I musialam powrocic do tego smaku i chrupkosci. Za pierwszym razem zrobilam je z kaszy manny. Tym razem uzylam maki tortowej, zamiast jajka wlalam troche oliwy z oliwek., co umozliwilo formowanie ciasteczek. Dla glebszego aromatu dosypalam troche przyprawy korzennej jaka popularnie stosuje sie do pierniczkow czy grzanca. Ciastka sa rownie twarde jak te z kaszy manny, ale jednoczesnie przy gryzieniu okazuja sie mieksze od tych pierwszych. dominuje nadal nuta sezamowa z pomaranczowa, lecz momentami mozna poczuc troszke cynamonu, gozdzikow....Bardzo przyjemna kompozycja smakowa:)
Ciastka sezamowe z nutka korzenna
Ciastka sezamowe z nutka korzenna
150g maki tortowej
2 lyzki ziaren sezamu
2 hojne lyzki miodu akacjowego
65g pasty sezamowej tahini
5 lyzek oliwy z oliwek
4 lyzki cukru brazowego
1 lyzka wody z kwiatu pomaranczy
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka rodzynek
1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow
Na suchej patelni podpraz ziarna sezamu i odstaw na bok do ostygniecia. W pojemniku umiesc wszystkie skladniki. Rekami ugniataj ciasto, az uzyskasz zwarta kule ciasta. Formuj male kulki wielkosci orzecha wloskiego, lekko je splaszczaj. Ciastka ukladaj na wylozona folia do pieczenia blache. Piecz w 165 st C ok 15-20 minut odwracajac je pod koniec pieczenia na druga strone do lekkiego zezlocenia.
Smacznego!
Bardzo ciekawe połaczenie a że lubie korzenne aromaty i tahini....:)
ReplyDeletebardzo ciekawa jestem smaku takich ciasteczek;)
ReplyDeleteFajne, muszą być bardzo aromatyczne!
ReplyDeletei byly pyszne, goraco Wam polecam sprobowanie!:)
ReplyDelete