Monday, 6 June 2011

Brouat czyli marokanskie chrupkie pierozki

Brouats to sa chrupkie pierozki, paszteciki nadziewane w zaleznosci od upodoban miesem, warzywami, suszonymi owocami...Kruche ciasto tradycyjnie wykorzystywane w tym celu to warqa- cieniutkie jak papier platy ciasta. Mozna zastapic je innym podobnym- ciastem filo(phyllo) lub papierem ryzowym, uzywanym do formowania sajgonek(spring roll). Jest to moje pierwsze podejscie z wykorzystaniem ciasta filo. Znalazlam mnostwo pomyslow na nadzienia do wspomnianych pierozkow, ale najdluzej jednak czekal na swoje zrealizowanie przepis Jamie'go Olivera z ksiazki 'Jamie does....Spain, Italy, Sweden, Moroccco, Greece, France'. Proponuje on aby jako farsz wykorzystac mieszanke warzyw-cukinii, oberzyny, pomidorow, cebuli i czosnku podpieczonych wczesniej w piekarniku.Warto, podpiec je naprawde do miekkosci polewajac je hojnie oliwa, gdyz pieczenie pasztecikow z ciasta filo zajmuje doslownie kilka minut.I danie jest naprawde przyjemne z dodatkiem tradycyjnych marokanskich mieszanek przypraw z chlodzacym jogurtem z harissa...i nutka posiekanej kolendry nadajacej calosci ostateczny ton:)



Brouats z pieczonymi warzywami

8 arkuszy ciasta filo
1 oberzyna
2 cukinie
2 zabki czosnku
1 cebula
2 pomidory-nie mialam dodalam do gotowego farszu kawalki suszonego pomidora z zalewy oliwnej
1 czerwona papryka-dodalam pol zoltej
oliwa
sol
pieprz
2 lyzeczki mieszanki przypraw ras el hanout
2 cytryny-pominelam z powodu ich braku, zastapilam czastkami pomaranczy

1 lyzka oliwy
150ml jogurtu naturalnego najlepiej greckiego
2 lyzeczki harissy
kilka galazek natki pietruszki- zastapilam ja swieza kolendra

Oberzyne i cukinie przekroj wzdluz i pokroj w plasterki zaczynajac od wezszej czesci. Posiekaj drobno czosnek, podziel obrana cebule na 8 czesci, pomidory i papryke pokroj w kostke. Warzywa rozsyp na duzej plaskiej blaszce do pieczenia. Polej hojnie oliwa, dodaj sol i pieprz oraz ras el hanout. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nastawionego na 150st c i piecz ok 30 minut az warzywa beda dobrze upieczone i zrumienia sie. przemieszaj je w polowie czasu pieczenia. wyjmij z piekarnika, lekko je ostudz. dodaj do nich sok z jednej cytryny. ewentualnie dopraw do smaku sola. Odstaw.
Rozwin arkusze ciasta filo-ukladaj 2 arkusze razem jedno na drugim. Mysle ze spodnia czesc pierwszego arkusza mozna lekko posmarowac olejem i nalozyc drugi, to moze pomoc w nawilzeniu ciasta i lepszemu trzymaniu sie arkuszy razem. Podziel nadzienie na 4 czesci. Nakladaj na podwojne arkusze od dluzszego boku zostawiajac wolne boczne brzegi. Zroluj w miare ciasto w polowie rolowania zawijajac boki do srodka i kontynuujac rolowanie. W ten sposob otrzymasz 4 dlugie paszteciki.
Popularnie paszteciki sie smazy w glebokim tluszczu ok 1/2 cm oliwy w glebokiej patelni. Nalezy podgrzewac przez 5 minut na srednim ogniu. Smazyc paszteciki 4-5 minut przewracajac je na boki az beda zloto brazowe. Mozna takze je upiec na zloto w piekarniku ustawionym na 170 st C(termoobieg) ok 7 minut.
Przygotuj dip- wymieszaj jogurt z lyzka oliwy, lyzeczka z harisa wykonuj kolowe ruchy tworzac wzor na powierzchni jogurtu. Posyp z wiezchu dip czarnym pieprzem.
Gotowe paszteciki skrop oliwa, posyp posiekanymi ziolami. Podawaj z dipem z harrisa i zielona salata.
Smacznego!








3 comments:

  1. o :) bardzo fajnie tu, zapraszam do siebie :)

    ReplyDelete
  2. Wygląda cudownie. Warzywne nadzienie pod kruchym, delikatnym ciastem - lubię to! :)

    ReplyDelete
  3. Małe cudo!!! dzisiaj robiłam bakłażana po marokańsku...lubie te smaki:0)

    ReplyDelete