Brokuly uwielbiam. Czesto niestety zachwycam sie dostepem warzyw , wracam obladowana ich mnogoscia. Powoli gotuje rozne potrawy uzywajac niektorych z nich. Koniec koncow brokul czeka na swoja kolej i w miedzyczasie zaczynami zolknac. Tym razem udalo mi sie wstawic go na poczatek kolejki. Krotko go obgotowalam i czesc odlozylam na pozniej a druga czesc wykorzystalam do tarty. Skomponowalam wlasna dodajac ulubione skladniki jak zielone pesto, ugotowane buraki, marynowane grzybki, serek hallumi. Jedna z moich ulubionych.
Brokulowa tarta z burakiem i serem halloumi
Broccoli tart with betroot and halloumi cheese
1/2 brokula
2 lyzki marynowanyh grzybkow
1 sredni ugotowany burak
2 lyzki zielonego pesto
1 jajko
1 lyzka startego parmezanu
3-4 lyzki kwasnej smietany
3 plastry sera halloumi
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiegosol
pieprz
galka muszkatolowa
Forme do tart posmaruj oliwa. Rozwlakuj lub rozciagnij w rekach ciasto i wylep nim forme. Podziel brokul na pojedyncze rozyczki i zblanszuj gotujac doslownie kilka minut. Zalej zimna woda i odsacz.
W kubeczku umiesc starty parmezan, wbij jajko, dodaj kwasna smietane i dopraw do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Ubij razem na puszysty sos. Ciasto posmaruj pesto. Uloz plasterki buraka, przykryj grzybkami, ktore pokryj rozyczkami brokula. Zalej przygotowanym sosem. Posyp pieprzem i sola.
Wstaw do piekarnika nastawionego na 160st C. Piecz 25-30 minut. W polowie pieczenia uloz na tarcie plasterki halloumi, ktory powininen sie zezlocic.
Smacznego!
Brokulowa tarta z burakiem i serem halloumi
Broccoli tart with betroot and halloumi cheese
1/2 brokula
2 lyzki marynowanyh grzybkow
1 sredni ugotowany burak
2 lyzki zielonego pesto
1 jajko
1 lyzka startego parmezanu
3-4 lyzki kwasnej smietany
3 plastry sera halloumi
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiegosol
pieprz
galka muszkatolowa
Forme do tart posmaruj oliwa. Rozwlakuj lub rozciagnij w rekach ciasto i wylep nim forme. Podziel brokul na pojedyncze rozyczki i zblanszuj gotujac doslownie kilka minut. Zalej zimna woda i odsacz.
W kubeczku umiesc starty parmezan, wbij jajko, dodaj kwasna smietane i dopraw do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Ubij razem na puszysty sos. Ciasto posmaruj pesto. Uloz plasterki buraka, przykryj grzybkami, ktore pokryj rozyczkami brokula. Zalej przygotowanym sosem. Posyp pieprzem i sola.
Wstaw do piekarnika nastawionego na 160st C. Piecz 25-30 minut. W polowie pieczenia uloz na tarcie plasterki halloumi, ktory powininen sie zezlocic.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment