Friday, 14 October 2011

Granola z orzeszkami pistacjowymi i morelami

Jedno z najprostszych sniadan jakie tylko mozna sobie wyobrazic- wsypanie granoli do miseczki i dolanie mleka lub jogurtu i gotowe. Swietne kiedy naprawde nie ma czasu na nic innego. Polecam wersje granoli (z moimi modyfikacjami) z zielonymi pistacjami, morelami i dodatkiem mieszanki przypraw do przygotowania do indyjskiej herbaty...




Granola pistacjowo-morelowa z przyprawa do chai
3 szklanki ulubonych platkow owsianych najlepiej calych
2/3 szklanki pistacji

1/3 szklanki orzechow wloskich
1/2 szklanki migdalow
1 szklanka nasion dyni
1 szklanka wiorkow kokosowych
1/8 szklanki syropu klonowego
3/8 szklanki miodu
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy
1 lyzeczka soli
1/2-1 lyzeczki mieszanki przypraw indyjskich lub zmielony kardamon
1/2 lyzeczki cynamonu
2-4 szklanki suszonych moreli
8 suszonych daktyli

Morele, daktyle pokroj na kawalki i odstaw. W duzej misce umiesc wszystkie suche skladniki i zalej plynnymi.Dobrze wymieszaj az skadniki dobrze sie polacza i lekko posklejaja i przeloz na forme do pieczenia.Wstaw do nagrzanego do 130st C (termoobieg) piekarnika i piecz okolo 45 minut mieszajac mieszanke co 10 minut az bedzie zlotobrazowa i chrupiaca. Dodaj suszone owoce i wymieszaj razem. Zostaw w lekko uchylonym piekarniku do calkowitego ostygniecia. Przeloz do pojemnikow.
Smacznego!





No comments:

Post a Comment