Od wiekow nie jadlam smazonego chleba z jajkiem. Ale przyszedl taki dzien, leniwy poranek weekendowy, kiedy nabralam ogromnej ochoty na wlasnie taka slodka rozpuste. Dzieki autorce blogu Zmysly w kuchni i jej przepisowi byl to zaiscie cudownie przyjemny poranek sniadaniowy.....
Tosty po francusku z sosem pomaranczowym
porcja na 1 osobe
3 kromki czerstwego chleba lub najlepiej bagietki
1 jajko
50ml mleka
sok i skorka otarta z polowy pomaranczy
1 kopiasta lyzka cukru
1-2 lyzki masla do smazenia
Jajko, mleko i skorke z pomaranczy wboj do glebokiego naczynia i dokladnie wymieszaj trzepaczka balonowa. Zanurz w masie chlebki- po 2 minuty z kazdej strony.Do garnuszka wlej sok z pomaranczy i dodaj do niego cukier. Gotuj na najmniejszym ogniu az plyn zgestniej i bedzie przypominal syrop.
Na plaskiej patelni na srednim ogniu rozgrzej maslo i smaz chlebki na zlotobrazowo.
Podawaj natychmiast polane sosem.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment