Danie popularne w polnocnych Indiach. Moglabym zaliczyc do comfort food-miseczka z goraca zupa(czytaj:dal) i kawalek naana prosto z pieca brzmi baardzo dobrze:). Fasolke warto noc wczesniej namoczyc, wowczas caly proces przebiegnie szybciej. Polecam szybkowar-zaoszczedzic mozna naprawde sporo czasu czy to gotujac fasole, mieso czy dowolny gulasz. Tradycyjnie podsmazona gorczyca, kolendra, kmin lecz tym razem calosc wiaze mleko kokosowe i galazki swiezej kolendry.....
Kokosowy dal z fasolki adzuki
zmodyfikowany przepis z pachakam.com
200g namoczonej przez noc fasolki adzuki
1 szklanka mleka kokosowego
1 lyzeczka nasion kminu
3 galazki lisci curry
sos z cytryny
1-2 lyzki oleju
pasta:
1 lyzka maki z ciecierzycy(gram/besan flour)
1 lyzka kolendry w proszku
1 lyzeczka kminu
1/2 lyzeczki czerwonego chili w proszku
1 lyzeczka gorczycy czarnej
3/4 lyzeczki kurkumy
sol do smaku
Fasole oplucz, przeloz do szybkowara i zalej swieza woda. Ugotuj do miekosci. Make besan wymieszaj z niewielka iloscia wody, aby powstala pasta. Dodaj reszte skladnikow i wiecej wody do uzyskania pozadanej konzystencji.
Rozgrzej olej. Dodaj nasiona kminu. Kiedy zaczna pryskac dodaj liscie curry i za chwile paste. Smaz na malym ogniu 5 minut. Dolej troche wody w razie potrzeby. Dodaj fasolke razem z plynem. Wlej pol szklanki wody. Gotuj az sos zgestnieje dolewajac wiecej wody w razie potrzeby. Pod koniec gotowania wlej mleko kokosowe i sok cytrynowy do smaku. Dopraw sola.
Podawaj dal udekorowany swieza kolendra z ryzem basmati i/lub chlebkiem naan.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment