Francuskie zawijance z rodzynkami i nutella
na sztuk 6
220g ciasta francuskiego
5 lyzek nutelli
10 orzechow laskowych
2 lyzki rodzynek
1 jajko
ewentualnie brazowy cukier do posypania Do kubeczka wloz nutelle, posiekane orzechy i rodzynki. Podgrzej w kuchence mikrofalowej. Masa powinna byc miekka, plastyczna.
Ciasto francuskie lekko posypujac maka rozwalkuj delikatnie na pozadana grubosc. Wycinaj dlugie paski ktore smaruj masa orzechowa zostawiac 1cm wolnej przestrzeni na wezszym koncu paska. Zwijaj roladki zaczynajac od wezszej posmarowanej czesci paska ciasta, przyklep koniec ciasta do zawijanca. Ukladaj roladki na posmarowanej maslem blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st C w piekarniku z termoobiegiem. Zawijance posmaruj roztrzepanym jajkiem. W tym momencie mozna rowniez ciastka posypac cukrem.
Piecz do zrumienienia okolo 15 minut.
Smacznego!
Uwielbiam ciasto francuskie z nutellą! W środku marzą mi się jeszcze kawałki banana :)
ReplyDeleteMmmmm bardzo fajna propozycja :)
ReplyDeleteGotowe ciasto francuskie to wspanialy wynalazek - jesli masz je w domu, szybko mozesz przygotowac cos pysznego, takiego jak te zawijance :)
ReplyDeleteZrobiłam wczoraj takie pyszności i myślałam, że zjem je razem z tacką... No coś pysznego :D
ReplyDelete