Thursday 15 March 2012

Zawijance francuskie z nutella...

Szykuje nam sie przeprowadzka. Znaczna czesc naszego 5-letniego dobytku juz czeka spokojnie spakowana w kartony, pudla, torby...Okrywam kolejne zapodziane dawnp temu skarby, schowane gleboko w katach lodowki czy szafki skladniki. Ostatnio powstaja dania, przekaski z tego co mam w domu, a nie dokupowanie produktow wg przepisu. Dzieki inspiracji  z blogu Agnieszki powstaly ultra proste zawijance z ciasta francuskiego o smaku orzechowym wzmocnionym dodatkowej porcji orzechow laskowych i slodkich rodzynek. Ciepla chrupiaca roladka z filizanka kawy.....




Francuskie zawijance z rodzynkami i nutella
na sztuk 6

220g ciasta francuskiego
5 lyzek nutelli
10 orzechow laskowych
2 lyzki rodzynek
1 jajko
ewentualnie brazowy cukier do posypania

Do kubeczka wloz nutelle, posiekane orzechy i rodzynki. Podgrzej w kuchence mikrofalowej. Masa powinna byc miekka, plastyczna.
Ciasto francuskie lekko posypujac maka rozwalkuj delikatnie na pozadana grubosc. Wycinaj dlugie paski ktore smaruj masa orzechowa zostawiac 1cm wolnej przestrzeni na wezszym koncu paska. Zwijaj roladki zaczynajac od wezszej posmarowanej czesci paska ciasta, przyklep koniec ciasta do zawijanca. Ukladaj roladki na posmarowanej maslem blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st C w piekarniku z termoobiegiem. Zawijance posmaruj roztrzepanym jajkiem. W tym momencie mozna rowniez ciastka posypac cukrem.
Piecz do zrumienienia okolo 15 minut.



Smacznego!

4 comments:

  1. Uwielbiam ciasto francuskie z nutellą! W środku marzą mi się jeszcze kawałki banana :)

    ReplyDelete
  2. Gotowe ciasto francuskie to wspanialy wynalazek - jesli masz je w domu, szybko mozesz przygotowac cos pysznego, takiego jak te zawijance :)

    ReplyDelete
  3. Zrobiłam wczoraj takie pyszności i myślałam, że zjem je razem z tacką... No coś pysznego :D

    ReplyDelete