I znow przypominaja mi sie dawne lata....Smak zielonego szparaga tak naprawde dopiero poznalam niedawno. W Polsce znajomy byl dla mnie szparag bialy i pyszne, geste, kremowe zupy jakie bardzo prosto mozna bylo z niego przygotowac. Smakowo zielony i bialy mocno sie nie roznia. Sprobowalam i pogratulowalam sobie-pyszna, przyjemnie zielona zupa z zielonych szparagow doprawiona aromatycznym majerankiem, estragonem...gotowa!
Zupa zielonych szparagow z ziolami
1 peczek zielonych szparagow
2 zabki czosnku
1/2 cebuli
1 litr bulionu warzywnego
3 lyzki mleka
majeranek
estragon
szalwia
oliwa
jogurt
pietruszkaDrobno posiekaj czosnek i cebule. Szparagi umyj i odlam zdrewniale koncowki. Pokroj w plastry. Przygotj bulinon warzywny-kilka lyzek bulionu w proszku zalej goraco woda i zamieszaj. W garnku rozgrzej lyzke oliwy. Wrzuc posiekana cebule, a po chwili czosnek. Dodaj szparagi. Podsmaz calosc przez kilka minut, po czym zalej bulionem. Dopraw do smaku suszonymi ziolami-estragoenm, majerankiem i szalwia. Gotuj zupe pod przykryciem i na malym ogniu przez okolo pol godziny. Pod koniec gotowania wlej mleko i zamieszaj. Zupe odstaw do ostygniecia po czym zmiksuj przy uzyciu blendera. Serwuj z kleksem z jogurtu, pietruszka i glowka szparagu.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment