Klasyka zawsze powraca. Tym razem w wersji light czyli mieszanki jogurtu z serkiem ricotta. Pomysl zaczerpniety stad od Gino D'Ampo- Wlocha z krwi i kosci, ktory swoja pasja gotowania mysle zarazil juz niejedna osobe. Ciasto jest doskonale lekkie, mocno kakaowe, oczywiscie lekko winne(nie moglam nie dodac troszke wina Marsala). Polecam milosnikom tiramisu!
250g sera ricotta
200g jogurtu naturalnego greckiego
1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
6 lyzek cukru pudru
1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
4 lyzki wina Marsala
1 paczka biszkoptow podluznych
kakao
cynamon
2 jajka
Kilka lyzek mocnej kawy zalej wrzaca woda. Kiedy troche przestygnie, dolej wino. Odstaw. Jajka ubij z 2 lyzka cukru na puszysta mase. Dodaj do nich ekstrakt z wanilii. W osobej misce ubij ser, jogurt i reszte cukru razem w gladka mase.Dodaj do niej mase jajeczna i dokladnie wymieszaj. W przygotwanym naczyniu ukladaj kolejna warstwe nasaczonych w naparze z kawy biszkoptow. Nastepnie mase serowa. Ponownie nasaczone biszkopty i ser. Ciasto posyp z wierzchu hojnie kako i odrobina cynamonu. Wstaw do lodowki na minimum godzine do stezenia.
ciekawy pomysł na podmianę mascarpone.
ReplyDeletewygląda bardzo smakowicie;) przydałby mi się kawałeczek do kawki
ReplyDeleteNo jak dla mnie rewelacja! Ciekawa jestem, jak taka wersja smakuje i czy bardzo się różni od tej tradycyjnej. Koniecznie muszę spróbować! :)))
ReplyDelete