Przyznam sie, ze od kiedy zaczelam sama piec chleby, wizja zakupow w piekarni totalnie odeszla w zapomnienie. Wole smak domowego pieczywa- jest smaczniejsze, moge dowolnie eksperymentowac z dodatkami i ksztaltem pieczywa, a co najwazniejsze-wiem dokladnie co jest w srodku-jest po prostu zdrowsze.Mialam ochote na prosty bialy miekki chleb, ktory pozniej moge przeznaczyc na tosty. Znalazlam w mojej ukochanej 'Baking' Martha'y Day, gdzie jeszcze mam spor przepisow na chleby z roznych czesci swiata do wykorzystania. Chleb jest anielsko miekki dzieki dodatkowi mleka i tluszczu. Lepiej kroi sie na drugi dzien po upieczeniu. W moim piekarniku z termoobiegiem wystarczylo mu zaledwie 15-20 minut, aby byc pyszny i otowy do zjedzenia.
Bialy chleb pszenny
White bread
420g bialej maki chebowej-strong white bread flour
W miseczce wymieszaj razem wode z drozdzami i lyzeczka cukru i odstaw na 15 minut do wytworzenia sie pianki. Do duzej miski wlej mleko, dodaj pozostaly sugar, margaryne i sol, wlej rozrobione drodze wraz z plynem. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj make. Wyrabiaj ciasto recznie na wysypanej maka stolnicy, az bedzie ono gladkie i elastyczne w razie potrzeby dodajac wiecej maki. Ciasto przeloz do naoliwionej miski, przykryj i odstaw w cieple miejsce na 2-3 godziny do wyrosniecia. Ciasto lekko splaszcz i podziel na pol-zawijajac pod spod dwa krotsze konce ciasta. Uformuj bochenek i uloz go zlaczeniami pod spodem w naoliwionej formie keksowej. Przykryj i ponownie odstaw do wyrosniecia na 40 minut. Rozgrzej piekarnik o temperatury 170st C i piecz chleb 15-20minut(piekarnik z termoobiegiem-jesli bez-temperatura o 20st C powinna byc wyzsza 190st C-ok 45-50minut pieczenia...zalezy to jednak indywidualnie od rodzaju piekarnika i formy w jakiej pieczesz. Warto po prostu regularnie sprawdzac stopien upieczenia chleba) az bedzie zloty z wierzchu i wydawal gluchy odglos popukany od spodu.
Bialy chleb pszenny
White bread
32ml cieplej wody
1 lyzeczka drozdzy instant
1 lyzka cukru
225 cieplego mleka
15g margaryny lub masla
1 lyzeczka soli 420g bialej maki chebowej-strong white bread flour
W miseczce wymieszaj razem wode z drozdzami i lyzeczka cukru i odstaw na 15 minut do wytworzenia sie pianki. Do duzej miski wlej mleko, dodaj pozostaly sugar, margaryne i sol, wlej rozrobione drodze wraz z plynem. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj make. Wyrabiaj ciasto recznie na wysypanej maka stolnicy, az bedzie ono gladkie i elastyczne w razie potrzeby dodajac wiecej maki. Ciasto przeloz do naoliwionej miski, przykryj i odstaw w cieple miejsce na 2-3 godziny do wyrosniecia. Ciasto lekko splaszcz i podziel na pol-zawijajac pod spod dwa krotsze konce ciasta. Uformuj bochenek i uloz go zlaczeniami pod spodem w naoliwionej formie keksowej. Przykryj i ponownie odstaw do wyrosniecia na 40 minut. Rozgrzej piekarnik o temperatury 170st C i piecz chleb 15-20minut(piekarnik z termoobiegiem-jesli bez-temperatura o 20st C powinna byc wyzsza 190st C-ok 45-50minut pieczenia...zalezy to jednak indywidualnie od rodzaju piekarnika i formy w jakiej pieczesz. Warto po prostu regularnie sprawdzac stopien upieczenia chleba) az bedzie zloty z wierzchu i wydawal gluchy odglos popukany od spodu.
No comments:
Post a Comment