Monday, 6 June 2011

Krem z pomaranczy i marchewki....

Postanowilam ostatnio lepiej zaznajomic sie  z kuchnia szkocka. Choc wiem z grubsza jakie sa popularne szkockie dania to okazuje sie, ze pomijalam w swej dotychczasowej ignorancji co poniektore kulinarne cuda. Jako, ze w Szkocji klimat raczej nie rozpieszcza duzo jest tutaj porzadnych, sytych posilkow i rozgrzewajacych posilnych zup. Wybralam zupe z marchewki i pomaranczy- wyrozniajaca sie na tle bardziej ciezkich dan. Wprowadizlam pewne zmiany- troche tylko mleka zamiast w proporcji pol na pol z bulionem kurzym. Mniej masla i maki w pierwszej fazie podsmazania warzyw. Obawilalam sie troche, ze ostateczny produkt bedzie troche mdly, malo wyrazny w smaku. Okazalo sie jednak, ze sie mylilam-zupa jest kremowa, delikatna w smaku, ale z orzezwiajaca nutka pomaranczy i galki muszkatolowej w tle. Polecam!



Szkocka zupa-krem z marchewki i pomaranczy 
 przepis znaleziony tutaj
 

1 cebula
370g marchewki
1 lyzka masla
1 lyzka oleju
2 lyzki maki pszennej
1 litr bulionu z kury
3-4 lyzki mleka
1 pomarancza-starta skorka i sok
sol
pieprz
1 lyzeczka galki muszkatolowej
kilka galazek natki pietruszki

Rozpusc maslo w garnku. Dolej olej. Kiedy sie rozgrzeje-wrzuc pokrojona drobno cebule wraz z plasterkami obranej wczesniej marchewki. Podsmz na srednim ogniu przez kilka minut. Wsyp make. Dobrze razem wymieszaj i podsmaz przez kolejne dwie minuty. Stopniowo dodawaj mleko wraz z bulionem. Dopraw do smaku pieprzem, sola i galka muszkatolowa. Zagotuj, nastepnie zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem do miekkosci warzyw pol godziny. Wylacz gaz i odstaw zupe do ostygniecia. Zmiksuj w blenderze. Wlej z powrotem do garnka. Lekko podgrzewajac uwazajac aby nie zagotowac zupy, dodaj skorke starta z pomaranczy wraz z sokiem. Wymieszaj. Serwuj zupe z posiekana pietruszka. 
Smacznego!



 





1 comment:

  1. marchewka z pomarancza dobrze sie zgrywa, wiec taka zupka pewnie fajnie smakuje:)

    ReplyDelete