Friday, 3 June 2011

Orzechy nerkowca w salatce...

Wczoraj znow mielismy nasze ulubione danie- tajskie curry z kurczakiem, groszkiem, zielona fasolka, ziemniakami i marchewka. Tym razem uzylam zielona paste tajska, ktora rowniez jest nasza ulubiona. Proces gotowania potrawy jest taki sam jak przy uzyciu zoltej czy czerwonej pasty. Podalam z ryzem i salatka z orzechami nerkowca i pietruszka z braku bazyli i kolendry;)







Salatka z orzechami nerkowca i ogorkiem 
przepis stad


1/2 ogorka
1/2 garsci orzechow nerkowca podprazonych na suchej patelni
1 marchewka
kilka galazek swiezej pietruszki
1/2-1/3 pomaranczowej lub czerwonej papryki 
2 mlode cebulki ze szczypiorkiem
kilka galazek pietruszki lub pol na pol bazylia z kolendra

dressing:
1 lyzeczka sosu sojowego
1 lyzeczka soku z cytryny
1 lyzeczka sosu rybnego
1/2 lyzeczka octu z bialego wina
1/2 lyzeczki cukru
szczypta bialego pieprzu
1 zabek czosnku
1/2-1/3 czerwonej papryczki chili

Wpierw przygotuj dressing-posiekaj drobno czosnek i papryczke chili, dodaj wszystkie plynny i calosc zamieszaj. Odstaw. Ogorki pokroj w polplasterki, marchewke obierz i zetrzyj na tarce, papryke pokroj w plasterki, pokroj w plasterki szczypiorek, porwij pietruszke. Dodaj orzechy. Polej salatke dressingiem i zaraz podawaj.











2 comments:

  1. Świetny dressing. Sos rybny z ogórkiem - bardzo lubię.

    ReplyDelete
  2. Ja biorę wszystko co ma nerkowce, taki jakiś nawyk ;) Pysznie i jak kolorowo się prezentuje to danie!

    ReplyDelete