Naleza do jednych z moich ulubonych warzyw-ze wzgledu na charakterystyczny smak, sytosc jaka zapewniaja-wszak naleza do rodziny kapuscianych warzyw. Nie wymagaja dlugiego czasu gotowania. Dla wzbogacenia smaku dodalam czosnek, swieza miete i seler naciowy. Lubie kremowa konzystencje wiec calosc zblendowalam. Swietnie smakuje z kromka swiezo upieczonego chleba...
Zupa-krem z brukselki i selera naciowego z mieta
W garnku rozgrzej oliwe, wrzuc posieany czosnek wraz z brukselka i pokrojonym drobno selerem. smaz kilka minut. Zalej bulionem warzywnym. Dodaj liscie bazyli i miety. Gotuj do miekkosci okolo pol godziny. Lekko schlodzona zupe zmiksuj w blenderze. Podawaj udekorowana listkiem miety i ewentualnie kleksem smietany.
Smacznego!
Zupa-krem z brukselki i selera naciowego z mieta
duza garsc mrozonej brukselki
2 lodygi selera naciowego
3 zabki czosnku
kilka lisci miety
kilka lisci bazylii
1l bulionu warzywnego
1lyzka oliwy
smietanka (opcjonalnie) W garnku rozgrzej oliwe, wrzuc posieany czosnek wraz z brukselka i pokrojonym drobno selerem. smaz kilka minut. Zalej bulionem warzywnym. Dodaj liscie bazyli i miety. Gotuj do miekkosci okolo pol godziny. Lekko schlodzona zupe zmiksuj w blenderze. Podawaj udekorowana listkiem miety i ewentualnie kleksem smietany.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment