Zdrowsze na mace razowej z dodatkiem maslanki, bardzo puszyste i nie lubiace kapieli w oleju-spokojnie mozna smazyc je na suchej patelni. Bardzo uzalezniajace. Ja polubilam polaczenie ich z miodem i kawalkami arbuza.
Razowe placki z maslanka
Wholemeal pancakes with buttermilk
Razowe placki z maslanka
Wholemeal pancakes with buttermilk
100g maki razowej ze spulchniaczami)self-raising flour)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/3 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki cynamonu
2 lyzki brazowego cukru
1 jajko
100ml maslanki
Polacz make z proszkiem do pieczenia, cynamonem i soda. W oddzielej miseczce ubij na puszysta mase jajko z maslanka i dodaj cukier. Wlej do skladnikow suchych i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnie. Nakladaj lyzka porcje ciasta, lekko splascz placki posrodku. Odwroc na druga strone kiedy na powierzchni pojwia sie babelki powietrza.
Serwuj z ulubiony syropami, serkiem, owocami.
Smacznego!
właśnie idę smażyc na obiad razowe placuszki :-)
ReplyDeletetakie placki faktycznie uzależniają ;)
ReplyDeleteKto by nie lubił poczciwych pankejków? :) Zawsze pyszne na śniadanie, a nawet obiad.
ReplyDeletePozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com
O. Właśnie przechodzę etap placuszkowych śniadań i szukam wszystkich, które można smażyć bez tłuszczu, bo te skąpane w oleju to wg. mnie tylko racuchy i kwalifikują się tylko na dania obiadowe :P I jeszcze razowe - boskie.
ReplyDelete