Thursday, 8 September 2011

Wolowina z brokulem po tajsku..

Stesknilam sie za tym daniem. Jest troche inne od tego, ktore kiedys robilam, ale sos zdecydowanie jeden z lepszych jakie jadlam.W mojej diecie dominuja raczej warzywa, sporadycznie ojawia sie kurczak czy ryba, a mieso wolowe juz naprawde od wielkiego dzwonu. Polaczenie tego ostatniego z brokulami moim zdaniem jest wrecz doskonale. Swietna marynata, ktora nie tylko pozwala miesu lepiej zmieknac ale i nadaje mu ciekawego smaku i oczywiscie sos na bazie sosu sojowego nie tylko nawilza cala potrawe (tutaj przepis nieco zmodyfikowany)ale i wplywa niezwykle na jej cudowny smak,mocno pikantny, ulubiony.




Smazona wolowina z brokulem
Beef and broccoli stir-fry

400g steku wolowego
1/2 zblanszowanego brokulu podzielonego na rozyczki, mozna uzyc surowego
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
3 zabki czosnku
3cm kawalek imbiru
3 lyzki czerwonego wina
1 lyzeczka maki kukurydzianej
3 lyzki zimnej wody
1 lyzeczka oleju sezamowego
2-3 lyzki oleju
1 lyzeczka soku z cytryny

marynata:
3 lyzki sosu sojowego
1 lyzeczka brazowego cukru
1 lyzeczka maki kukurydzianej

sos do smazenia:
1/2 kubka drobiowego bulionu
3 lyzki sosu rybnego
2 lyzki sosu ostrygowego
1-2 lyzeczek brazowego cukru
2 zielone papryczki chili
1/2 lyzeczki platkow chili

Mieso potnij w kilkucentymetrowe paski. W kubeczku wymieszaj dobrze skaldniki marynaty do rozpuszczenia sie maki. Wlej do miesa i dobrze je natrzyj plynem. Odstaw.
Wymieszaj w naczyniu skladniki sosu do rozpuszczenia sie cukru. Odstaw.
Rozpusc w szklance lyzeczke maki z woda.
Potnij imbir i papryke w paseczki, pokroj drobno czosnek i cebule wraz z papryczkami
W woku rozgrzej olej na srednim ogniu. Dodaj czosnek, cebule i imbir. Po minucie dodaj wolowine wraz z marynata. smaz 4-5 minut. Dodaj wino. Nastepnie papryke z brokulem i sosem.Zmniejsz troche gaz i gotuj 5 minut,az warzywa zmiekna ale nadal bede lekko chrupiace. Dodaj rozpuszczona w wodzie make do sosu aby go zagescic. Zamieszaj delikatnie i wylacz gaz. Pokrop olejem sezamowym, dodaj sok z cytryny. 
Podawaj z makaronem jajecznym lub ryzem.
Smacznego!


 

2 comments:

  1. Wielbię wszelkie makarony i stir-fry. Pyszny przepis!

    ReplyDelete
  2. Bardzo lubię wołowinę, niestety bardzo ciężko dostać nie tyle dobrą, co przeżuwalną niestety.
    p.s te zdjęcia to celowy zabieg? Wyglądają ciekawie.

    ReplyDelete