Sunday, 30 October 2011

Klasyczna szarlotka

Moje pierwsze ciasto z jablkami. I musze przyznac jest jednym z najpyszniejszych. Podobne do tarty-jest na kruchym, cudnie maslanym spodzie. Masa to po prostu podduszone w cukrze, cynamonie i pomaranczowej skorce cynamonowej jablka. Wierzch to starta reszta ciasta. Podawana z cukrowym pudrem i galka lodow waniliowych...Hmmm...Pochwala prostoty....




Szarlotka na kruchym spodzie
Ciasto:
200g maki
2 zoltka
50g cukru pudru
125g masla
szczypta soli
masa:
500g jablek
75g cukru
10g kandyzowanej skorki pomaranczowej
skorka starta z 1/2 cytryny
1/2 lyzeczki cynamonu

Wsyp do miski make, dodaj cukier puder, sol, polowe startej skorki cytrynowej i lekko miekkie maslo. Calosc posiekaj i dodaj zoltka. Zagniec ciasto, az bedzie ono zwarte, gladkie i intensywnie zolte. Podziel na dwie czesci: 1:3 i 2:3 masy. Kazda uformuj w kule, zawin w folie spozywcza i wloz do lodowki. W miedzyczasie przygotuj mase jablkowa. jablka obierz, usun gniazda nasienne i pokroj w sredniej grubosci plasterki. W rondlu ustawionym na srednim ogniu rozpusc cukier. Dodaj do niego jablka i dus 7-8 minut. Dopraw do smaku cynamonem, reszta skorki cytrynowej, skorka pomaranczowa kandyzowana i wymieszaj. Wylacz ogien, ale garnek z zawartoscia zostaw na palniku.
Przygotuj sobie forme do tart. Z lodowki wyjmij wieksza kule ciasta i rozwalkuj cienko. Wyloz nim forme pokrywajac ciastem rowniez jej boki. Ciasto warto ugniesc lekko rowno w formie.  Ponakluwaj je widelcem i wstaw do nagrzanego do 195-200stC (termoobieg) i piecz na zloto okolo 10 minut. Wyjmij z piekarnika, ktorego temperature zmniejsz do 160st C, wyloz duszone jablka na podpieczone ciasto i prykryj je warstwa startego na tarce reszty ciasta z mniejszej kuli.Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz okolo 15 minut. Kilka minut przed koncem pieczenia zmniejsz temperature do 145st C. Studz w zamknietym piekarniku.
Szarlotka najlepiej smakuje podana jeszcze ciepla z ulubionymi lodami np.waniliowymi.
Smacznego!



Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z 'Kuchni Polskiej' Marzeny Wasilowskiej

No comments:

Post a Comment