Tajski makaron jajeczny z sosem orzechowym i brokulem
Thai egg noodles with peanut sauce and broccoli
1 arkusz makaronu jajecznego
1 brokul
3 lyzki sosu sojowego
3 cebulki ze szczypiorem
1 lyzka ziaren sezamu
1-3 lyzek oleju sezamowego
sos z orzeszkow ziemnych do krotkiego smazenia:
3/4 szklanki goracej wody
1 lyzka pasty z tamaryndowca
4 czubate lyzki masla orzechowego lub 1 szklanka orzeszkow ziemnych
3 zabki czosnku
1 lyzka sosu sojowego
3 lyzki brazowego cukru
2 czerwone papryczki chili
2 lyzki sosu sojowegokawalek pora
kilka galazek swiezej kolendry
1 lyzka sosu rybnego
Pokroj pora w cienkie plasterki i drobno posiekaj kolendre. Brokul podziel na drobne rozyczki i ugotuj 5-8 minut na parze. Powinien pozostac jeszcze lekko twardawy. Przeloz do miski. Dodaj 3 lyzki sosju sojowego i wymieszaj. Odstaw.
Paste z tamaryndowca zalej kilkoma lyzkami goracej wody z podanej 3/4 szklanki. Reszte skladnikow na sos umiesc w blenderze i zmiksuj dodajac w razie potrzeby troszke wody z reszty ilosci 3/4. Polacz razem z pasta z tamaryndowca, dodaj reszte wody i odstaw.
Ugotuj makaron. Odsacz i przelej zimna woda.
W woku rozgrzej 1-2 lyzki oleju sezamowego i podsmaz brokul 2 minuty. Przeloz do naczynia. Dodaj troche wiecej oleju do woka i podsmaz makaron 1 minute. Wlej 1/3 przygotowanego sosu orzechowego i dodaj podsmazony brokul. Smaz do 2 minut intensywnie mieszajac az sos pokryje dokladnie makaron i brokul. Dodaj polowe pora, sos rybny oraz w razie potrzeby wiecej sosu orzechowego.
Podawaj makaron posypany sezamem, plasterkami pora, kolendra i pokropiony olejem sezamowym.
Smacznego!
Bardzo lubię dodatek orzeszków do dań i często stosuję. Pyszny obiadek;)
ReplyDelete