Buleczki nie wymagaja dlugiego okresu wzrastania, dlugo zachowuja swiezosc-dobrych kilka dni. Ja lubie je jesc na cieplo podgrzane w mikrofalowce ale rowniez mozna po po prostu podpiec je chwile w goracym piekarniku. Polecam!
Buleczki zytnio-pszenne z nutka orzechowa
porcja na 5 srednich bulek
40g maki zytniej
25g maki pszennej chlebowej
25g maki pszennej chlebowej
160g maki country grain bread flour
150ml cieplej wody
1 lyzka mleka
3/4 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
1 lyzka oliwy
4g drozdzy instant- okolo lyzeczkiWszytkie skladniki polacz ze soba. Wyrabiaj recznie okolo 5 minut, az otrzymane ciasto bedzie gladkie, elastyczne posypujac maka w razie potrzeby. Uloz ciasto w misce, przykryj i odstaw do podowjenia objetosci na godzine. Po tym czasie uformuj buleczki, przeloz na posypana maka blache i ponownie przykryte folia odstaw do wyrosniecia na 40-60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 195 st C (termoobieg), buleczki naznacz glebokim rozcieciem wzdluz ich dlugosci wierzchem dloni, poprusz delikatnie maka.i odstaw na 5 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut do zrumienienia. Studz na kratce.
Smacznego!
Nie ma to jak zapach domowego pieczywa!
ReplyDeletedokladnie:)
ReplyDelete