Chlebki pszenno-razowe
2 szklanki maki pszennej
2 szklanki maki razowej
2 lyzeczki soli
1 lyzka drozdzy instant
2 lyzki oleju
2 i 1/2 lyzki miodu
1 i 1/2 szklanki cieplej wody
drobno zmielona kasza manna do posypania blachyRozpusc drodze w wodzie, dodaj olej, miod i razem wymieszaj. Wsyp do miski maki i sol, wymieszaj. Wlej plyn drozdzowy. Polacz razem skladniki. Na oproszonym maka blacie wyrabiaj ciasto okolo 10 minut, az osiagnie miekka, elastyczna konzystencje. Podziel ciasto na sredniej wielkosci gladkie kule i uloz na qysypana kasza manna blache. Przykryj sciereczka i odstaw na 10 minut. Po tym czasie splaszcz kazda kule do 1/2cm grubosci i ponownie odstaw przykryte do wyrosniecia na godzine kiedy ciasto lekko nacisniete palcem powraca od razu do poprzedniej formy.
Rozgrzej pieakrnik z termoobiegiem nastawiony na 195st C lub 225st C bez termoobiegu. Nakluj bulki w kilku miejscam widelcem i delikatnie posyp maka. Piecz okolo 20 minut w polowie pieczenia zmieniaj ulozenie blachy aby bulki rowno sie zrumienily. Studz na kratce lub w wylozonym sciereczka koszyku.
Smacznego!
Kuchnia marokańska od dawna mnie fascynuje, a Twoje bułeczki chętnie wypróbuję w najbliższym czasie. Pozdrawiam!
ReplyDelete