Monday, 30 January 2012

Khobz dyal zraa czyli chlebek pszenny w marokanskim stylu....

Byc moze w polowie tego roku uda mi sie dotrzec do kraju, z ktorego kuchnia juz od penego czasu sie zapoznaje-Maroka!:) A tymczasem polecam chlebki pieczone tradycyjnie z mieszanki maki zwyklej pszennej i maki z pelnego ziarna pszenicy( klik). Jedyna zmiane jaka wprowadzilam jest zamiana tej ostatniej maki na razowa. Zamiast duzego bochenka uformowalam srednej wielkosci buleczki. Wypiek dlugo zachowuje miekkosc. Bulki doskonale nadaja sie do maczania w zupie, roznego rodzaju gulaszach, tandzinach czy po prostu jako glowny element posilku porannego lub wieczornego z ulubionymi dodatkami: dzemem, serem czy pastami do chleba.




Chlebki pszenno-razowe

2 szklanki maki pszennej
2 szklanki maki razowej
2 lyzeczki soli
1 lyzka drozdzy instant
2 lyzki oleju
2 i 1/2 lyzki miodu
1 i 1/2 szklanki cieplej wody
drobno zmielona kasza manna do posypania blachy

Rozpusc drodze w wodzie, dodaj olej, miod i razem wymieszaj. Wsyp do miski maki  i sol, wymieszaj. Wlej plyn drozdzowy. Polacz razem skladniki. Na oproszonym maka blacie wyrabiaj ciasto okolo 10 minut, az osiagnie miekka, elastyczna konzystencje. Podziel ciasto na sredniej wielkosci gladkie kule i uloz na qysypana kasza manna blache. Przykryj sciereczka i odstaw na 10 minut. Po tym czasie splaszcz kazda kule do 1/2cm grubosci i ponownie odstaw przykryte do wyrosniecia na godzine kiedy ciasto lekko nacisniete palcem powraca od razu do poprzedniej formy.
Rozgrzej pieakrnik z termoobiegiem nastawiony na 195st C lub 225st C bez termoobiegu. Nakluj bulki w kilku miejscam widelcem i delikatnie posyp maka. Piecz okolo 20 minut w polowie pieczenia zmieniaj ulozenie blachy aby bulki rowno sie zrumienily. Studz na kratce lub w wylozonym sciereczka koszyku.
Smacznego!


1 comment:

  1. Kuchnia marokańska od dawna mnie fascynuje, a Twoje bułeczki chętnie wypróbuję w najbliższym czasie. Pozdrawiam!

    ReplyDelete