Khobz mzaweq czyli chleb z sezamem i czarnuszka
przepis stad
2 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 i 1/2 szklanki kaszy manny drobno zmielonej
2 lyzeczki soli
1 lyzka cukru
2 lyzeczki nasion czarnuszki
2 lyzeczki sezamu
1 lyzka drozdzy instant
2 lyzki oleju
1 jajko
okolo 1 szklanki cieplej wody
dodatkowa maka do wyrabiania ciasta
dodatkowa kasza manna do wysypania blachy
do posmarowania buleczek: 1 zoltko
dodatkowe 2 lyzeczki sezamu
Przygotuj sobie duza blache do pieczenia i wysyp ja delikatnie kasza manna. Rozpusc drozdze w cieplej wodzie z cukrem. Odstaw na 5 minut. Dodaj jajko i oliwe. Zamieszaj. W misce umiesc suche skladniki, wymieszaj i wlej rozpuszczone drozsze. Wyrabiaj ciasto okolo 10 minut az bedzie ono gladkie i elastyczne. Uformuj jeden duzy okragly bochenek lub okolo 6 sredniej wielkosci okraglych buleczek. Przykryj i odstaw do wyrosniecia na 15 minut. Po tym czasie splaszcz buleczki/chleb na grubosc odpowiadajaca 1/2-1cm i ponownie odstaw na godzine przykryte do wyrosniecia w cieple miejsce.
Rozgrzej piekarnik z termooobiegiem do 195st C. Buleczki delikatnie natnij w romby, posmaruj roztrzepanym zoltkiem i posyp sezamem. Piecz okolo 12minut (lub okolo 20 minut chleb w zaleznosci od posiadanego piekarnika) do lekkiego zezlocenia i gluchego odglosu w momencie popukania od spodu. Studz na kratce.
Smacznego!
kocham kuchnie marokańską, więc zdobyłaś moje serce :D
ReplyDeletepozdrawiam cieplutko
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
mmm bułeczki wyglądają bardzo smakowicie :)
ReplyDelete