Marokanskie kefty kebaby
zmodyfikowany przepis z tej stony
250g mielonej chudej wolowiny
1 srednia cebula
1 lyzeczka papryki
3/4 lyzeczki kminuw proszku
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu czarnego
1/8 pieprzu cayenne
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzki miety
1/2 garsci kolendry
1/2 garsci pietruszki
olej do smarowania miesa Mielone mieso dodatkowo zmiel. Przeloz do miski i dodaj wszystkie przyprawy, posiekana drobno cebule i ziola. Dobrze wymieszaj i odstaw na godzine. Formuuj kulki wielkosci sliwki i nadziewaj po trzy na bambusowe wykalaczki do grilla. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem na 180st C. Przeloz kefty na grill i posmaruj delikatnie olejem. Piecz okolo 15 minut z kazdej strony.
Podawaj w bulce lub chlebku pita z ulubiona salatka z dodatkiem pomidora lub papryki i sosem.
Smacznego!
Mi takie smaki kojarza sie przede wszystkim ze slonecznym latem. I tak, zdecydowanie zaliczam je do "comfort food" :)
ReplyDelete