Wednesday, 22 February 2012

Marokanskie kefty

Zaliczam je do tzw. comfort food. Podane w chlebku pita z ulubiona chrupiaca salatka i ostrym sosem pomidorowym swietnie zaspokajaja glod. Wazne jest ,aby dac miesu czas przejsc aromatami przypraw. Ja czesto odstawiam mieso na minimum godzine-mieso skruszeje i pieknie pachnie. Aby kofty byly bardziej miekkie nawet mielone juz mieso mozna dodatkowo zmiskowac.



Marokanskie kefty kebaby  
zmodyfikowany przepis z tej stony
 
250g mielonej chudej wolowiny
1 srednia cebula
1 lyzeczka papryki
3/4 lyzeczki kminuw proszku
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu czarnego
1/8 pieprzu cayenne
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzki miety
1/2 garsci kolendry
1/2 garsci pietruszki
olej do smarowania miesa

Mielone mieso dodatkowo zmiel. Przeloz do miski i dodaj wszystkie przyprawy, posiekana drobno cebule i ziola. Dobrze wymieszaj i odstaw na godzine. Formuuj kulki wielkosci sliwki i nadziewaj po trzy na bambusowe wykalaczki do grilla. Rozgrzej piekarnik z  termoobiegiem na 180st C. Przeloz kefty na grill i posmaruj delikatnie olejem. Piecz okolo 15 minut z kazdej strony.
Podawaj w bulce lub chlebku pita z ulubiona salatka  z dodatkiem pomidora lub papryki i sosem.
Smacznego!


1 comment:

  1. Mi takie smaki kojarza sie przede wszystkim ze slonecznym latem. I tak, zdecydowanie zaliczam je do "comfort food" :)

    ReplyDelete