Prawdziwe naan'y wypieka sie w piecu tandoori, gdzie ciasto przykleja sie doslownie do scianek pieca. Jadlam rozne wersje chlebka naan. Nadal testuje rozne przepisy. Tradydycjnie naan powinnien byc miekki, z dodatkiem jogurtu i ghee, z charakterystycznymi przypieczonymi wypustkami. Do ciasta mozna dodac swieza kolendre, nasiona czarnuszki czy czosnek. Ulubionym moim przepisem na naan, ktory zawsze sie udaje jest ten, ktory podaje Titli. Jest to propoycja nieco inna-chleb podpieka sie na goracej tavie-rodzaj plaskiej patelni bez brzegow, choc mozna uzyc normalna patelnie a nastepnie piecze w piekarniku. Nie ma nic lepszego niz naan z prosto z pieca posmarowany ghee:)
Naan z patelni
porcja na 4 naan'y
375g maki pszenej
60ml jogurtu naturalnego
125ml cieplej wody
2 lyzki rozpuszczonego ghee
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka drozdzy instant
1/2 lyzeczki sody
nasiona kozieradki
jajko (ewentualnie)Do wody wsyp cukier i drozdze. Wymieszj dobrze do rozpuszczenia sie tych ostatnich i odstaw na 10 minut. Przesiana make, sol i sode wsyp do miski, dodaj drozdzowy plyn, ghee, jogurt i ewentualnie jajko(nie jest ono czesto dodawane do tego rodzaju chlebow) lub zamiast niego jedna czy dwie lyzki wody. Wymieszaj,az otrzymasz gladkie, miekkie ciasto. Wyrabiaj na lekko wysypanej maka stolnicy przez 4 minuty. Przeloz do natluszoczonej ghee miski, posmaruj ciasto z wierzchu rowniez tym samy tluszczem. Odstaw przykryte na 2 godziny do podwojenia objetosci. Przeloz na wysypana lekko maka powierzchnie i wyrabiaj przez 2 minuty. Podziel na 4 czesci. z kazdej uformuj kule. Poloz je ponownie na natluszczona rozpuszczonym ghee powierzchnie np. talerz, posmaruj gheez wierzchu, przykryj i odstaw w cieple miesjce na pol godziny.
Przygotuj sobie miseczke z rozpuszczonym ghee, nasiona czarnuszki, ustaw piekarnik na najwyzsza temperature i wstaw forme do pieczenia rowniez na najwyzszej polce, aby dobrze sie nagrzala.
Ustaw patelnie na najwyzszym gazie. Przygotowane wczesniej kule jedna po drugiej ukladaj na wysypana maka stolnice i rozciagnij palcami w ksztal lezki na grubosc 6mm. Posmaruj kazdy naan ghee i posyl czarnuszka. Poloz naana na goraca tave na okolo 1 minute. Kiedy pojawia sie babelki na powierzchni chleba, przeloz go na nagrzana forme do pieczenia rowniez na okolo 1 minute. Naan jest gotowy kiedy zaczyna nabierac brazowego koloru i powieksza swa objetosc.
Tuz przed podaniem posmaruj naany ghee.
Smacznego!
Nie znałam tego, a wyglada bardzo ciekawie..
ReplyDeleteUwielbiam naany! Zdjęcia z robionych niedawno do masali jeszcze czekają na wrzucenie na blog. Twoje sprawiają, że ślinka mi cieknie:)
ReplyDeleteJa zawsze dotad chodzilam na latwizne i kupowalam (moje ulubione to takie z czosnkiem i kolendra), ale moze kiedys sprobuje zrobic. Twoje naany wyszly idealne!
ReplyDeleteTo ja koniecznie się piszę na taki chlebek! Znam tylko z nazwy;)
ReplyDeleteMam pytanie: czy będzie miało jakieś znaczenie, gdy użyję mąki pełnoziarnistej?
Chlebek nie bedzie tak miekki jak z maki pszennej, chyba, ze uzyjesz niewielkiej ilosci maki pelnoziarnistej w polaczeniu z bazowa pszenna
ReplyDelete