Sunday, 25 March 2012

Dorsz w sosie teriyaki

Po udanym lososiu teriyaki czas przyszedl na testowanie jak inne ryby radza sobie w polaczeniu z marynata teriyaki. zdecydowalam sie na dorsza-jest to moja ulubiona ryba. Przygotowalam marynate i odstawilam rybe nasaczona w niej na kilka godzin. Dorsz calkowice przeszedl zapachem marynaty,jest miekki. Dobrze smakuje z piklowanym imbirem...






Dorsz teriyaki

4 srednie filety z dorsza  

marynata teriyaki:
1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
1/3 szklanki mirim
1 i 1/3 lyzki cukru
1 lyzeczka miodu
Rybe zalac marynata i odstawic na kilka godzin. Przelozyc do zaroodpornej formy, polac niewielka iloscia marynaty i piec w 160st C okolo 10-15 minut polewajac co jakis czas mieso marynato, by zapobiec przesuszeniu.
Podawaj posypana swiezym szczypiorkiem, z piklowanym imbirem, pasta wasabi i sosem sojowym.



Smacznego!

1 comment:

  1. Marynata teriyaki jest jedna z molich ulubionych, zwlaszcza do ryb, ktorych delikatny smak swietnie podkresla.

    ReplyDelete