Bliny
na 6 srednich plackow125g maki pszennej
125 maki gryczanej
7g drozdzy instant
1/4 lyzeczki cukru
1 jajko
25g masla
250ml cieplego mleka
sol
Drozdze wymieszaj z cukrem i wlej polowe ilosci mleka, dodaj make pszenna i szczypte soli. Wymieszaj, przykryj i odstaw w cieple miejsce do potrojenia objetosci na okolo pol godziny. Dodaj przesiana make gryczana, lekko ostudzone roztopione maslo oraz wymieszane z reszta mleka zoltko. Wymieszaj. Ubij na sztywno bialko i dodaj do masy-delikatnie razem zamieszaj.
Rozgrzej patelnie. Wlej przy kazdej partii blinow 1/2 lyzeczki oleju i smaz nalesniki po 1 i 1/2 -2 minut z kazdej strony. Usmazone bliny przykryj sciereczka, aby nie wystygly.
Podawaj na cieplo z ulubionymi dodatkami.
Insipracja: Marzena Wasilewska 'Kuchnia polska'
Jakie grubaśnee !! A ja dzisiaj miałam pokrewnie pancakesy, ale tutaj widzę wschodnie klimaty i nam bliższe :)
ReplyDeleteNigdy nie miałam okazji próbować blinów :)
ReplyDeleteCzy smakują podobnie do racuchów poza tym, że są bardziej wyraziste dzięki mące?
tak, troszke tak, ale dzieki bazowej mace gryczanej zachowuja swoj charakterystyczny smak
DeleteBardzo lubie bliny, zwlaszcza w wersji mini, smazone na masle, podawane z kwasna smietanka i wedzonym lososiem...
ReplyDelete