Tuesday, 1 May 2012

Bliny....

Znane w kuchni rosyjskiej, ukrainskiej i bialoruskiej, ale rowniez zadomowily sie i u nas. Sa rodzajem nalesnikow powstalych skutkiem mieszanki mak gryczanej i pszennej. Dobrze smakuja z wedzonym lososiem, ogorkiem i smietankowym serkiem ze swiezym szczypiorkiem. Generalnie mozna podawac je ze z wszelakiego rodzaju rybnymi salatkami zwlaszcza ze sledzia, kawiorem, kwasna smietana choc podobno na slodko rowniez (jeszcze nie probowalam). Tradycynie ciasto na bliny wymaga dluzszego czasu wyrastania i zapewniam warto poczekac. Moje ciasto jest nieco gestsze-bliny sa grubsze, puszyste, zachowuja swiezosc przez kilka dni.














 

Bliny

na 6 srednich plackow

125g maki pszennej
125 maki gryczanej
7g drozdzy instant
1/4 lyzeczki cukru
1 jajko
25g masla
250ml cieplego mleka
sol


Drozdze wymieszaj z cukrem i wlej polowe ilosci mleka, dodaj make pszenna i szczypte soli. Wymieszaj, przykryj i odstaw w cieple miejsce do potrojenia objetosci na okolo pol godziny. Dodaj przesiana make gryczana, lekko ostudzone roztopione maslo oraz wymieszane z reszta mleka zoltko. Wymieszaj. Ubij na sztywno bialko i dodaj do masy-delikatnie razem zamieszaj.
Rozgrzej patelnie. Wlej przy kazdej partii blinow 1/2 lyzeczki oleju i smaz nalesniki po 1 i 1/2 -2 minut z kazdej strony. Usmazone bliny przykryj sciereczka, aby nie wystygly.
Podawaj na cieplo z ulubionymi dodatkami.



Insipracja: Marzena Wasilewska 'Kuchnia polska'

4 comments:

  1. Jakie grubaśnee !! A ja dzisiaj miałam pokrewnie pancakesy, ale tutaj widzę wschodnie klimaty i nam bliższe :)

    ReplyDelete
  2. Nigdy nie miałam okazji próbować blinów :)
    Czy smakują podobnie do racuchów poza tym, że są bardziej wyraziste dzięki mące?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, troszke tak, ale dzieki bazowej mace gryczanej zachowuja swoj charakterystyczny smak

      Delete
  3. Bardzo lubie bliny, zwlaszcza w wersji mini, smazone na masle, podawane z kwasna smietanka i wedzonym lososiem...

    ReplyDelete