Odmiana grzybow maslanych, lecz tym razem przez dodanie sproszkowanego kardamonu uzyskalam zupelnie nowy swiezy smak tak ulubionej przeze mnie potrawy. W obydwoch wersjach zdecydowanie musi pojawic sie kozieradka-gra pierwsze skrzypce w glownej nucie smakowej potrawy....Przepis za Anubhavati.
Maslane grzyby w sosie z orzechow nerkowca
Butter mushroom masala
500g grzybow
1 srednia czerwona cebula
3 pomidory
1 zabki czosnku
1cm kawalek imbiru
1/2 garsci orzechow nerkowca
1/4 lyzeczki nitek szafronu
3/4 szklanki mleka
1 lyzka masla
1 lyzka ghee
1/2 lyzeczki garam masali
2cm kawalek kory cynamonu
5 gozdzikow
lyzeczka kardamonu w proszku
1/3 lyzeczki kurkumy
3/4 lyzki czerwonego chili w proszku
1 spora lyzka suszonej kozieradki
sol
pieprz
1/2 szklanki wody
1-2 lyzki oleju
Orzechy zalej polowa zimnego mleka. Reszte mleka podgrzej, przelej do kubeczka i dodaj szafron. Grzyby pokrojw plastry, a cebule, czosnek i imbir drobno posiekaj, pomidory pokroj w kostke.
Rozgrzej olej. Dodaj kore cynamonowa, godziki i kardamon w proszku. Smaz na niskim ogniu intensywnie mieszajac. Dodaj cebule, imbir, czosnek. Kiedy cebula zmieknie i nabierze rozowego odcienia, dodaj pomidory. Czas na dodanie przypraw-kurkumy, proszku chili i kozieradki. Smaz, az pomidory zmiekna. Przestudzona mase zmiskuj w blenderze.
Uzywajac tej samej patelni, dodaj niewielka ilosc oleju i ghee. Dodaj grzyby, szczypte soli i smaz kilka minut do momentu kiedy grzyby uwolnia troche wody. Dodaj zmiskowana paste,maslo i sopraw sola do smaku. Przykryj i dus 8 minut.
Orzechy i szafron wraz z mlekiem, w ktorym sie moczyly zmiskuj na gladka mase dodajac w razie potrzeby troche wody. Paste orzechowa dodaj do duszonych grzybow wraz z garam masala i wlej pol szklanki wody, Gotuj kolejne 6 minut do momentu az otrzymasz pozadana konzystencje sosu.
Potrawe podawaj udekorowana swieza kolendra z pilawem tiranga.
Smacznego!
Swietny pomysl na niebanalna wariacje na temat grzybow.
ReplyDelete