Saturday, 3 March 2012

Maslane grzyby...

Jedno z moich ulubionych dan hinduskich. Soczyste grzyby zanurzone w aromatycznym sosie, ktoremu glowna nute nadaje kozieradka....Swietnie smakuje jedzone z chlebkiem naan...:)



Maslane grzyby
Mushroom butter masala
przepis klik


500g grzybow
2cm kawalek kory cynamonowej
3 straczki zielonego kardamonu
3 gozdziki
1 srednia cebula
2cm kawalek imbiru
2-3 zabki czosnku
1 pomidor
garsc mrozonego groszku
7 orzechow nerkowca
1 lyzka masla
1/2 lyzeczki kurkumy
3/4 lyzeczki czerwonego chili w proszku
3-4 lyzki suszonej kozieradki
1/2 szklanki mleka lub smietanki
sol do smaku
olej
swieza kolendra do dekoracji










Namocz orzechy w zimnej wodzie. Pokroj cebule w piorka i drobno posiekaj czosnek, imbir i pomidor. Grzyby mozna zostawic cale lub przekroic wzdluz na polowki. Rozgrzej olej i podsmaz gozdziki, cynamon i rozbite straczki kardamonu. Po chwili dodaj cebule, posol do smaku. Kiedy cebula zmieknie, dodaj czosnek z imbirem i smaz przez 2-3 minuty. Dodaj chili i kurkume. Po kilku minutach dodaj pomidor i dus do jego miekkosci. W miedzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzej olej i dodaj grzyby i odrobine soli. Smaz kilka minut az grzyby uwolnia wode. Wowczas dodaj je do podsmazonego pomidora z przyprawami. Dodaj odsaczone orzechy, groszek, maslo oraz kozieradke  Wlej 1/2-1 szklanke wody oraz troche mleka. Przykryj i gotuj na malym ogniu az otrzymany sos zgestnieje dodajac wiecej wody, mleka lub smietanki w trakcie gotowania.
Podawaj z ryzem i chlebkiem naan.
Smacznego!

1 comment:

  1. Z cynamonem i kardamonem itp?? jestem ciekawa jak to smakuje..

    ReplyDelete