Saturday, 3 March 2012

Ryz z marchewka po azjatycku....

Ciekawe polaczenie ryzu z tarta marchewka i klasyczna indyjska kombinacja przypraw uzywanych w potrawach ryzowych z cynamonem i gozdzikami na czele. Skladnikiem nadajacym charakteru potrawie sa liscie curry.




Marchewkowy ryz
Carrot rice
zmodyfikowany przepis z indianfoodforever.com


1 szklanka ryzu basmati
1 cebula
3 srednie marchewki
1 lyzeczka orzehow nerkowca podsmazone wczesniej
1cm kawalek kory cynamonowej
3 gozdziki
3/3 lyzeczki ziaren czarnej gorczycy
1 lyzeczka czarnej soczewicy w polowkach
1 lyzeczka zoltego grochu
3 galazki z liscmi curry
sol do smaku
pasta masala:
3/4 lyzeczki ziaren kolendry lub 1 lyzeczka kolendry w proszku
3/4 lyzeczki kminu
1 lyzeczka suszonych wiorkow kokosa
1/2 zielonej papryczki chili
olej
1/2 lyzeczki ghee
kilka galazek kolendry








Zalej ryz woda i odstaw na pol godziny. Przeplucz kilka razy pod biezaca woda aby pozbyc sie skrobi. Zalej swieza woda. Zagotuj, zmniejsz plomien i gotuj przez 2-3 minuty. Odsacz i wloz ryz z powrotem do garnka na ten sam palnik. Przykryj i po 5 minutach delikatnie zamieszaj aby pooddzielac ziarenka ryzu.
Rozgrzej 1 lyzeczke oleju.  Dodaj posiekana papryczke chili, nasiona kminu, kolendre w proszku. Po chwili dodaj wiorki kokosowe. Ostudz. Mozesz zmielic.
Marchewki obierz ze skory i zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej, dodaj nasiona gorczycy. Kiedy zaczna pryskac, dodaj gozdziki, cynamon, groch i soczewice. Podsmaz je przez chwile. Dodaj posiekana drobno cebule i liscie curry. Kiedy cebula zmieknie, dodaj starta marchewke. Kiedy ta ostatnia zmieknie, dodaj ryz, posol do smaku i dodaj masale oraz ghee. Wymieszaj. Udekoruj orzechami nerkowca i swieza kolendra.
Smacznego!









No comments:

Post a Comment