Friday, 16 March 2012

Pizza margarita..

Klasyka wloskiej sztuki kulinarnej w kwesti pizzy. Wlosi stawiaja na jakosc skladnikow. Lepiej, aby bylo prosto, ale smacznie. Czasami zbytnie przedobrzenie szkodzi. Baza jest moje ulubione ciasto na pizze pol na pol maka pszenna z kasza manna. Wierzch to po prostu pomidorowy sos z czosnkiem, pomidorki koktajlowe i mozzarela i listki bazyli na sam koniec.Prosto i smacznie. Wiecej o histori powstania pizzy i jej rodzajach we Wloszech polecam zajrzec na strone Wikipedii.




Pizza Margerita

ciasto na pizze z dodatkiem kaszy manny:
na 3 pizze o srednicy 23cm
1 i 1/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka maki pszennej chlebowej
1/4 szklanki maki pszennej 00
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
2 lyzki oliwy z oliwek
1/2 paczki drozdzy instant
1 szklanka cieplej wody

skladniki na wierzch:
50ml passaty-gestego soku sosu pomidorowego
2 zabki czosnku
sol
pieprz
15 pomidorkow koktajlowych
kula mozzareli
garsc listkow bazyli
oliwa z oliwek


 Do cieplej wody wsyp drodze i odstaw na 5 minut. Kiedy pojawi sie piana na wierzchu co oznacza ze drozdze sa aktywne,  dodaj oliwe, cukier i sol i wymieszaj. Przesiej maki do miski, wymieszaj i wlej rozrobione drodze. Wyrabiaj recznie okolo 15 minut lub okolo 8 mikserem dopoki, dopoty ciasto nie zwiekszy swojej objetosci i nie bedzie puszyste i elastyczne. Sprawdzic to mozna po prostu naciskajac palcem ciasto i dobrze wyrobione od razu powinno wrocic do poprzedniego ksztaltu. Przeloz ciasto do naoliwonej czystej miski, przykryj i odstaw do wyrosniecia w cieple miejsce na 2 godziny.
Oderwij 1/3 ciasta, uformuj kule i na wysypanej delikatnie maka powierzchni rozciagnij rekami starajac sie zachowac okragla forme i nastepnie rozwalkuj na grubosc 3mm. Forme do pieczenia pizzy posmaruj oliwa, przeloz na nie  rozwalkowane ciasto wpierw otrzepujac je z nadmiaru maki i piecz do zezlocenia w piekarniku nastawionym na okolo 185-190 st C.
Polacz passate z posiekanymi zabkami czosnku, dopraw do smaku sola i pieprzem. Pomidorki pokroj na czastki, oczysc z nasion.
Podpieczona pizze posmaruj sosem pomidorowym, poloz kawalki mozzareli tworzac wzor kwiatu i reszte powwierzchni pokryj czastkami pomidorkow. Pokrop oliwa. Zapiekaj w tej samej temperaturze okolo 10 minut, az mozzarella lekko sie rozpusci a brzegi ciasta zbrazowieja.
Podawaj pizze ze swieza bazylia skropiona oliwa i posypana pieprzem.



Smacznego!

No comments:

Post a Comment