Friday, 16 March 2012

Pizza z cukinia...

Odkrylam idealne dla mnie ciasto na pizze:)ze strony fogazzo.  Sklada sie pol na pol z maki pszennej i kaszy manny. Ja czesc maki wymieszalam czesciowo z maka 00. Ciasto ma piekny kolor zolty,  dobrze sie wyrabia, jest miekkie, elastyczne swobodnie moglam podrzucac je w gore czy miedzy rekami okragle platy ciasta jak zawodowy Wloch pracujacy w pizzeri czy jak czasami widzi sie na filmach:). Dobrze wyrasta. Ja przygotowalam ciasto noc wczesniej. Odstawilam na 2 godziny w cieple miejsce do podwojenia objetosci i potem do lodowki. Nastepnego dnia na godzine przed pieczeniem wyjelam z lodowki i polozylam w cieplym miejscu. Wazne jest, aby ciasto cienko rozwalkowac na 3 milimetry, podpiekac w okolicach 200st C i potem juz ze skladnikami okolo 10 minut w tej samej temperaturze. I to wystarczy:)



Pizza z cukinia, pesto, chili i mieta

ciasto na pizze z dodatkiem kaszy manny:
na 3 pizze o srednicy 23cm
1 i 1/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka maki pszennej chlebowej
1/4 szklanki maki pszennej 00
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
2 lyzki oliwy z oliwek
1/2 paczki drozdzy instant
1 szklanka cieplej wody
skladniki na wierzch(inspiracja z BBC Good Food):
3 lyzki bazyliowego pesto
5 plastrow mortadeli z papryka
1 srednia cukinia
2 zabki czosnku
3 lyzki oliwy
sol
1 czerwona papryczka chili
maly kawalek mozzareli
50g sera feta
garsc lisci miety
kilka plasterkow parmezanu

Do cieplej wody wsyp drodze i odstaw na 5 minut. Kiedy pojawi sie piana na wierzchu co oznacza ze drozdze sa aktywne, a to wlasnie chodzi, dodaj oliwe, cukier i sol i wymieszaj. Przesiej maki do miski, wymieszaj i wlej rozrobione drodze. Wyrabiaj recznie okolo 15 minut lub okolo 8 mikserem dopoki, dopoty ciasto nie zwiekszy swojej objetosci i nie bedzie puszyste i elastyczne. Sprawdzic to mozna po prostu naciskajac palcem ciasto i dobrze wyrobione od razu powinno wrocic do poprzedniego ksztaltu. Przeloz ciasto do naoliwonej czystje miski, przykryj i odstaw do wyrosniecia w cieple miejsce na 2 godziny. Mozna podzielic na 3 rowne kule i ulozyc na naoliwionej blasze i wlozyc do lodowki do momentu kiedy bedzie potrzebne. Ja po prostu cale ciasto wstawilam do lodowki do nastepnego dnia.
Oderwij 1/3 ciasta, uformuj kule i na wysypanej delikatnie maka powierzchni rozciagnij rekami starajac sie zachowac okragla forme i nastepnie rozwalkuj na grubosc 3mm. Forme do pieczenia pizzy posmaruj oliwa, przeloz na nie  rozwalkowane ciasto wpierw otrzepujac je z nadmiaru maki i piecz do zezlocenia w piekarniku nastawionym na okolo 185-190 st C.
W miedzyczasie przygotuj sobie skladniki na wierzch pizzy. Cukinie potnij w dlugie wstazki obieraczka do warzyw i przeloz do miski. Dodaj posiekany czosnek i papryczke chili, posol do smaku i wlej troche oliwy. Wymieszaj.
Podpieczona pizze posmaruj pesto, uloz plastry mortadeli, nastepnie rozloz cukinie. Calosc posyp pokruszona feta i kawalkami mozzareli. Pokrop oliwa i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut az brzegi ciasta sie lepiej zezloca i sery lekko stopnieja.
Podawaj pizze posypana listkami miety i kilkoma plastrami parmezanu.



Smacznego!

1 comment:

  1. Lubie ciasta na pizze z dodatkiem kaszy, sa takie chrupiace. A dodatki na twojej pizzy wspaniale!

    ReplyDelete