Selerowo-marchewkowa zupa w stylu tajskim
1/3 dyni pizmowej
5 srednich marchewek
5 lodyg selera
1lbulionu drobiowego
1cm kawalek imbiru
2 zabki czosnku
1/3 czerwonej cebuli
1/4 lyzeczki platkow chili
1 lyzka oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki kolendry w proszku
sos rybny do smaku
sok z cytryny
smietanka do dekoracji
Marchewke i dynie obierz, razem z selerem pokroj na srednia kostke/plasterki. Posiekaj cebule, czosnek i imbir. W garnku rozgrzej olej, wrzuc cebule, a kiedy ta zmieknie, dodaj warzywa i chwile podsmaz. Nastepnie dodaj imbir z czosnkiem i kolednre w proszku. Zalej calosc bulionem, posyp platkami chili i dodaj odrobine sosu rybnego.Gotuj do miekosci. Ostudz i zmiksuj zupe. Przelej z powrotem do garnak i dodaj odrobine smietanki (mozna zastapic jogurtem). Dopraw zupe do smaku sosem rybnym i sokiem z cytryny.
Smacznego!
niezwykle apetycznie wyglada !
ReplyDeletePozdrawiam gorąco