Saturday, 3 March 2012

Karaibska zupa rybna

Pomysl zaczerpniety od Kingi z jej bloga. Zupa rodem z Karaib z ryba, krewetkami i szpinakiem. Kremowa dzieki obecnosci mleka kokosowego...





Rybna zupa ze szpinakiem i mlekiem kokosowym


3 filety rybne
garsc krewetek
1 srednia marchewk
1 cebula
1 por
1 ziemniak
3 zabki czosnku
3 kawalki mrozonego szpinaku 
1/2 kolendry w proszku
1/4 lyzeczki kminku
1/2 lyzeczki chili w proszku
100ml mleka kokosowego
1l bulionu warzywnego lub drobiowego
2 lyzki soku z cytryny
sol
pieprz










Ryby i krewetki umiesc w misce. Dodaj sok z cytryny, kminek, chili i kolendry. Odstaw na pol godziny. Posiekaj cebule w piorka i pora w plasterki, posiekaj drobno czosnek, obierz ziemniaka i pokroj go w kostke.  Rozgrzej olej w garnku. Dodaj cebule z porem. Po 10 minutach dodaj czosnek. Po kolejnych 3 minutach dodaj pokrojon ziemniak i zalej calosc bulionem. Gotuj 10 minut. Dodaj szpinak i gotuj kolejne 10. Ostudz zupe, zmiksuj. Wlej do garnka, podgrzej. Dodaj mleko koskowego i dopraw do smaku sola i pieprzem. Dodaj rybe pokrojona w kostke z krewetkami i gotuj okolo 7 minut az ryba bedzie ugotowana.
Smacznego!



No comments:

Post a Comment