Na samym poczatku wiosny nadal moze byc chlodno. Miseczka cieplej zupy z dodatkiem tymianku i octu, ktory nadaje jej wyrazistosci jest to dokladnie to, czego szukam, kiedy wracam zziebnieta do domu. Nie trzeba tak naprawde szukac specjalnej okazji ,aby ja sobie ugotowac. Kazda okazja jest dobra. Inspiracja z frenchfood.about.comfrenchfood.about.com
Zupa z soczewicy z tymiankiem i octem jablkowym
1 i 1/2 szklanki cebuli
1/3 szklanki pora
2 srednie marchewki
2 zabki czosnku
4 puszka 400ml pomidorow
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki swiezego tymianku
1/3 lyzeczki czarnego pieprzu
1l bulionu warzywnego
1 i 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 lyzeczki jablkowego octu
Cebule i czosnek drobno posiekac, marchewke pokroic w kostke i pora w plasterki. Oplukac soczewice. Rozgrzej olej w garnku i podsmaz przez 15 minut cebule, czosnek, marchewki i pora mieszajac od czasu do czasu. Kiedy warzywa zaczna nabierac brazowego koloru, dodaj sol, tymianek i pieprz i smaz przez kolejna minute. Wlej bulion i dodaj soczewice z pomidorami z puszki. Gotuj okolo 20 minut, az soczewica bedzie miekka. Zmiksuj 1 i 3/4 szklanki zupy z octem jablkowym i wlej z powrotem do garnka.
Podawaj zupe na cieplo z tymiankiem i kawalkiem bagietki.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment