Friday, 23 March 2012

Pasta z wedzonej makreli....

Czesto jak przyjezdzam do rodzinnego domu moja mama przygotowuje moja ulubiona paste z makreli. Jest chrupiaca z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, mnostwem swiezej pietruszki i ugotowanym na twardo jajkiem. Kremowa z mnostwem majonezu. Ostatnio sama przyrzadzilam podobna paste wzorujac sie na mamy przepisie. Zamienilam tylko biala cebule na czerwona, czesc majonezu zastapilam maslanka dzieki czemu pasta nabrala lekkosci. Polecam!




Pasta z wedzonej makreli z cebula i pietruszka

2 srednie wielkosci wedzone makrele
1 ugotowane na twardo jajko
czastka czerwonej cebuli
garsc swiezej pietruszki
2lyzki majonezu
4 lyzki maslanki
sol
pieprz

Usun z makreli skore i widelcem rozgniec je na gladka mase. Dodaj drobno pokrojona cebule i jajko. Dodaj majonez i maslanke. Dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Na koniec dodaj posiekana pietruszke i ponownie wymieszaj paste.



Smacznego!

1 comment:

  1. Zwykle robie pasty na bazie kremowych serkow, ale i taka, z majonezem, na pewno by mi smakowala!

    ReplyDelete