Monday, 30 January 2012

Chlebki z ziemniaczano-szpinakowym farszem

Swego czasu dosc czesto gotowalam ziemniaczano-szpinakowe curry obowiazkowo z dodatkiem mleka kokosowego. Czasami jednak pomijalam mleko, za ktorym druga moja polowa nie przepada. Znalazlam ten przepis i zupelnie sie nim zafascynowalam. Chlebek troche przypomina mi calzone, jest jednak bardziej miekki, puszysty. Farszem moze byc doslownie cokolwiek Wam do glowy wpadnie. Dla mnie bedzie to doskonale wykorzystanie curry. Sama bulka z farszem swietnie spelnia swoja role nie tylko jako domowy posilek ale rowniez jako drugie sniadanie czy posilek w czasie przerwy w pracy, na pikniku....mozliwosci sa niezliczone....



Chlebek z szpiankowo-ziemniaczanym curry
Flat bread with potato spinach curry

Ciasto:
4 1/2 szklanki maki pszennej
2 lyzeczki drozdzy
2 lyzeczki soli
2 szklanki cieplej wody

curry:
5 ziemniakow
5 kawalkow mrozonego szpinaku
1 srednia cebula
3 zabki czosnku
1 cm kawalek imbiru
1/2 zielonej papryczki chili
1 pomidor
3/4 lyzeczki czarnej gorczycy
3/4 lyzeczki kolendry
1/2 lyzeczki kminu
3/4 lyzeczki garam masali
1 lyzka suszonej kozieradki
sol
1 lyzka oleju


Drozdze rozpusc w wodzie. Wsyp do miski make wraz z sola. Wlej roztwor drozdzowy. Wymieszaj, przeloz na wysypana maka stolnice i wyrabiaj recznie przez okolo 10 minut w razie potrzeby posypujac troche maka. Ciasto powinno byc gladkie i zwarte. Przeloz je do naoliwonej miski, przykryj i odstaw na dwie godziny do podwojenia objetosci.
Ziemniaki obierz, pokroj w kostke i ugotuj do miekkosci. Pokroj drobno reszte skladnikow. Rozgrzej olej na patelni i dodaj gorczycy. Kiedy ziarenka zaczna pryskac, dodaj cebule wraz z czosnkiem i imbirem. Podsmaz przez chwile i dodaj przyprawy oprocz garam masali i kozieradki. Po kilku minutach dodaj pomidor. Kiedy zmieni sie w papke, dodaj szpinak i wlej szklanke wody. Kiedy szpinak zmieknie, dodaj ziemniaki i ponownie szklanke wody. Chodzi o to, aby szpinak wchlonal duzo plynu dzieki czemu bedzie bardzo miekki. Potrawa nie powinna byc zbyt plynna. Pod koniec  gotowania dopraw danie do smaku kozieradka, garam masala i sola.Ostudz curry.
Przygotowane wczesniej ciasto przeloz na wysypana maka powierzchnie i  podziel na 8 czesci. Kazda z nich rozwalkuj na kolo o srednicy 16cm i grubosci 1/2cm. Naloz kilka lyzek curry na dolna czesc ciasta i przykryj gorna czescia zlepiajac brzegi. Powstanie forma duzego pierogu. Nakluj kazdy chlebek delikatnie widelcem, posmaruj oliwa i piecz w temepraturze 190st C w piekarniku z termoobiegiem (218st C) 12-15 minut tylko z jednej strony lub piecz na goracym grilu po 3 minuty z kazdej strony.  Ostudz na kratce.
Polecam podanie chlebka z salata i sosem z orzeszkow ziemnych.
Smacznego!


No comments:

Post a Comment