Cytrynowy ryz
Lemon rice
1 szklanka ryzu basmati
1 suszona czerwona papryczka chili lub swieza
1 lyzka oleju
1/2 lyzeczka ziaren kminu, mozna uzyc ziarna gorczycy
1/2 lyzeczki kurkumy
skorka starta z jednej cytryny
kilka galazek kolendry
Oplucz ryz kilkakrotnie pod biezaca woda i zalej swieza. Mocz przez 10 minut. Posiekaj papryczke. Rozgrzej olej, dodaj ziarna kminu i smaz przez chwile do uwolnienia sie aromatu. dodaj papryczke. Odsacz ryz. Do smazonej papryczki dodaj ryz i kurkume. Smaz calosc przez 2 minuty, aby ziarna ryzu dobrze pokryly sie kurkuma. Dodaj skorke cytrynowa, wlej wode. Zmniejsz gaz i gotuj calosc 10-15 minut do wchloniecia sie plynu. Wylacz gaz i trzymaj przykryta patelnie na cieple jeszcze 5 minut. Po tym czasie delikatnie zamieszaj pulao. Kazde ziarenko powinno sie oddzielac od reszty.
Serwuj ryz posypany posiekna kolendra.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment