Monday, 30 January 2012

Cytrynowe pulao...

Kolejna propzoycja na pulao czyli potrawe, gdzie podsmaza sie aromatyczne dodatki, na koncu dodajac namoczony wczesniej krotko ryz, zalewa woda i gotuje do momentu, az caly plyn zostanie wchloniety przez ryz. Klik. Ja czesto jednak gotuje  ryz wczesniej i podsmazam np. cebule i dodaje ugotowany juz ryz mieszajc calosc. W ten sposob jeszcze lepiej minimalizuje ilosc skrobii-dluzej mocze ryz i kilkakrotnie plucze przez gotowaniem go. Wersje do wyprowania.





Cytrynowy ryz
Lemon rice

1 szklanka ryzu basmati
1  suszona czerwona papryczka chili lub swieza
1 lyzka oleju
1/2 lyzeczka ziaren kminu, mozna uzyc ziarna gorczycy
1/2 lyzeczki kurkumy
skorka starta z jednej cytryny
kilka galazek kolendry

Oplucz ryz kilkakrotnie pod biezaca woda i zalej swieza. Mocz przez 10 minut. Posiekaj papryczke. Rozgrzej olej, dodaj ziarna kminu i smaz przez chwile do uwolnienia sie aromatu. dodaj papryczke. Odsacz ryz. Do smazonej papryczki dodaj ryz i kurkume. Smaz calosc przez  2 minuty, aby ziarna ryzu dobrze pokryly sie kurkuma. Dodaj skorke cytrynowa, wlej wode. Zmniejsz gaz i gotuj calosc 10-15 minut do wchloniecia sie plynu. Wylacz gaz i trzymaj przykryta patelnie na cieple jeszcze 5 minut. Po tym czasie delikatnie zamieszaj pulao. Kazde ziarenko powinno sie oddzielac od reszty.
Serwuj ryz posypany posiekna kolendra.
Smacznego!


No comments:

Post a Comment