Vermicelli z duszonymi grzybami i pak choi
porcja na 1 osobe
1/2 garsci suszonego makaronu vermicelli
8-10 swiezych grzybow
2 srednie zabki czosnku
1cm kawalek imbiru
1 srednia kapusta pak choi
sos sojowy
olej sezamowy
kilka listkow kolendry1 lyzeczka oleju
Makaron zalej swiezo zagotowana woda i odstaw na 10 minut. Grzyby pokroj w plasterki. Czosnek, imbir obierz i dobrze posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dodaj jeden posiekany zabek czosnku, chwile podsmaz i dodaj grzyby. Smaz na srednim ogniu okolo 3 minut i wylacz doslownie w momencie kiedy nabrzmiale grzyby beda juz prawie puszczac sok. Mozna delikatnie posolic.
Pak choi pokroj wzdluz na 3 kawalki. Wymieszaj z posiekanym imbirem i czosnkiem i delikatnie pokrop sosem sojowym i olejem sezamowym. Gotuj na parze przez 5 minut.
Na talerzu uloz odsaczony z wody makaron, pokrop sosem sojowym i olejem sezamowym do smaku, na wierzch wyloz podduszone grzyby, posyp listkami kolendry i z boku uloz kawalki kapusty wraz z kawalkami imbiru i czosnku.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment