Te buleczki sa ciemniejsze niz buleczki tureckie od Dorotus76, mocno pachnace molasa(uzylam naturalnego ciemnego wyciagu z trzciny cukrowej). Sa twardsze, tresciwe, o skoncentrowanej strukturze. Nadal miekkie o lekko chrupiacej skorce. Pyszne...
Tureckie buleczki z rodzynkami
na 6 bulek
250g maki pszennej chlebowej
1 lyzeczka drozdzy instant
3 lyzki melasy-polecam taka
1 lyzka masla
1/2 lyzeczki soli
160ml mleka
2 lyzeczki kawy zbozowej Inka
1/2 lyzeczki brazowego cukru
50g rodzynek
Podgrzej mleko, do ktorego dodaj maslo i melase. Ostudz. Do miski przesiej make, dodaj drozdze, mleko z melasa i maslem o raz reszte skladnikow. Wymieszaj do polaczenia sie skladnikow i wyrabiaj az ciasto bedzie miekkie i sprezyste posypujac niewielka iloscia maki w razie potrzeby. Uformuj owalna kule i przeloz do miski. Przykryj i odstaw do podwojenia objetosci w cieple miejsce na okolo godzine. Duza blache do pieczenia naoliw. Z ciasta odrywaj kawalki ciasta i uformuj 6 buleczek. Uloz je na przygotowanej blasze, przykryj i ponownie odstaw na 40 minut do wyrosniecia. Piecz w 170st C(termoobieg) okolo 13 minut.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment