Kokosowe curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i sojowym tofu
Curry noodle with chicken, fried bean curd and roasted peanuts
120g piersi z kurczaka
60g bloku smazonego sojowego tofu-fried bean curd
1 ugotowane na twardo jajko
1 cebulka szalotka
1 zabek czosnku
1 spora lyzka pasty tajskiej penang
1 lyzeczka przyprawy curry
1 lyzeczka cukru
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzeczka podpieczonych orzeszkow ziemnych
4 lyzki mleka kokosowego
1 gniazdko suszonego jajecznego makaronu-noodle
3 lyzki oleju
kilka galazek swiezej kolendry
Cebulke pokroj w cienkie a tofu w grubsze plasterki. Posiekaj drobno czosnek a jajko pokroj w czastki.Mieso pokroj w kostke, przeloz je do garnka, zalej woda, zagotuj i gotuj okolo 20 minut. Rozgrzej lyzke oleju na patelni i dodaj plasterki tofu. Smaz kilka minut az beda chrupiace. Odsacz z nadmiaru tluszczu i odstaw. Rozgrzej ponownie ta sama patelnie dodajac w razie koniecznosci wiecej oleju. Dodaj cebule. Smaz do momentu az bedzie ona ciemnobrazowa i chrupiaca. Na oddzielnej patelni rozgrzej pozostaly olej. Dodaj czosnek i po kilku sekundach kiedy ten zacznie nabierac ciemniejszej barwy, dodaj paste penang. Intensywnie mieszajac po kilku kolejnych sekundach dodaj mleko kokosowe. Mieszaj do rozpuszczenia sie pasty i po chwili dodaj odsaczone z nadmiaru wody mieso. Wymieszaj dobrze aby dokladnie pokryc kazdy kawalek miesa sosem, wlej 2 szklanki wody pozostawione po gotowaniu miesa oraz dodaj cukier, sos rybny i curry w proszku. Wymieszaj i gotuj 5 minut dodajac wiecej wody w razie potrzeby. W miedzyczasie ugotuj makaron do miekkosci, odsacz i przeloz do miseczki. Uloz cwiartki jajka na makaronie. Dodaj orzeszki do curry, wymieszaj calosc i przeloz na wierzch makaronu z jajkami. Udekoruj danie chrupiacym tofu, podsmazona cebulka i swieza kolendra.
Smacznego!
danie całkiem, całkiem ;]
ReplyDeletechociaż curry nie lubię.