Popularnym zestawem sniadaniowym na poludniu Indi jest dosa (czyt. nalesnik) z dowolnym chutney, sambarem czy nadzieniem czesto zawierajacym ziemniaki. Mozna dowolnie laczyc rozne mieszanki fasoli, soczewicy czy grochu. My na sniadaniu zajadalismy sie zielonymi chrupiacymi nalesnikami z fasolki mung z imbirowo-kokosowym chutney-delikatny smak nalesnikow swietnie laczyl sie z pikantno-slodkim smakiem dipu. Polecam:)
Dosa z zielonej fasoli mung
Green gram dosa/Moong bean pancake
na 9 nalesnikow
1 i 1/5 szklanki fasolki mung
1, 2 male zielone papryczki chili
1cm kawalek imbiru
1 zabek czosnku
5 lisci curry
1/8 szklanki maki ryzowej
garsc swiezej kolendry
sol do smaku
woda
Fasole namocz w wodzie przez noc. Rano zmiksuj ze wszystkimi skladnikami do uzyskania gladkiej masy. Dolewaj wode do uzyskania pozadanej gestej konzystencji.
Rozgrzej tave/plaska patelnie. Wlewaj chochla porcje ciasta i rozprowadzaj je rownomiernie kolistymi ruchami od srodka do zewnetrzych krawedzi. Kiedy ciasto zacznie odchodzic od tavy przewroc je na druga strone.
Podawaj nalesniki na cieplo z ulubionym chutnej czy dowolnym nadzieniem.
Smacznego!
Inspiracja: Kerala recipies.
No comments:
Post a Comment