Thursday, 17 February 2011

Babka kokosowa....

        

I udalo sie!!!! Zapisalam sie w koncu jako blogerka. Jako ze przepisy nazbierane w roznych miejscach powoli wymagaly jako takiego uporzadkowania pomysl na wrzucenie ich tutaj okazal sie wprost zbawienny. Znajdziecie tutaj z pewnoscia przepisy z kuchni hinduskiej, polskiej  jak i ciekawostki z roznych innych krajow.
Wczoraj  okazalo sie ze konczy mi sie chleb w domu. Niedawno zdecydowalam ze zaczne wypiekac w domu  wiec po krotki przejrzeniu szuflad i podrozy w internecie w poszukiwaniu tego  na to mialam ochote-znalazlam: chlebek z wloskimi ziolami i pyszna chrupiaca skorka, do ktorego dodalam serek feta, ktory akurat mialam w lodowce.A na sniadanko babka z oliwa oliwek i mnostwem dobrych zdrowych rzeczy ot chociazby musli czy maslanka:)
A wiec wieczorkiem zabralam sie do dziela. Odstawilam do wyrosniecia drozdze na chleb a w miedzyczasie zrobilam babke. Wystarczylo natluscic foremke do ktorej wlewa wymieszana z roznych skladnkow mase. Przygotwanie chleba zajelo troszke wiecej czasu ale jak sie dzisiaj okazalo bylo warto-mieciutki pachnacy ziolam chlebus.
Przepis na babke:


Babka kokosowa z chrupiacym musli i maslanka
przepis na mala keksowke

1 szklanka maki pszennej-ja uzylam self raising flour
1/2 szklanki wiorkow kokosowych
1/3 szklanki chrupiacego musli
1/2 szkanki rodzynek
3 lyzki cukru
1 lyzeczka miodu
nasiona z jednego zielonego kardamonu
3/4 lyzki cukru waniliowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki maslanki
1/4 oliwy z oliwek choc mozna uzyc innego
1 jajko
kawowy lukier do ozdobienia po upieczeniu

Wymieszaj osobno mokre skladniki z suchymi. Nastepnie obydwie masy polacz i wymieszaj ponownie. przygotuj forme keksowa, delikatnie naoliw, wlec mase, wyrownaj. Wstaw do nagrzanego do 165-170C piekarnika na okolo 30-35minut. Sprawdzaj stopien upieczenia i jesli zbyt szybko brazowiej troszke zmniejsz temperature. Sprawdz patyczkiem kiedy juz bedzie upieczony.
Smacznego!!!

Pomysl zaczerpnelam z przepisu kass MUFINKI KOKOSOWE Z MUSLI I TRUSKAWKAMI Z KONFITURY choc znacznie go zmienilam do wlasnych gustow. Mam nadzieje ze bedzie Wam smakowac a i zainspiruje do tworzenia wlasnych kompozycji smakowych jako ze naprawde mozna tu rzucic wodze wyobrazni i dodac na to macie ochote.

























2 comments: