Friday 29 April 2011

Babka drozdzowa z rumem

Moj debiut w tym roku w dziedzinie babek. Ponownie pomysl przepisu zaczerpnelam od Liski. Z braku stosownej formy uzylam takiej plaskiej z dekoracyjnym wzorem. Ciasto wyszlo pyszne-lekko wilgotne, z lekka nutka aromatu rumowego. Jednak do klasycznej formy babkowej jestem przywiazana-coz, mam rok na jej zdobycie;)

Rumowa babka drozdzowa
Zaczyn:
20g swiezych drozdzy
1/4 szklanki cieplej wody
1 lyzeczka cukru

ciasto:
2 szklanki maki pszennej
niecala szklanka cieplego mleka
1/2 lyzeczki soli
1/2 szklanki cukru
4 zoltka
50g miekiego masla
1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy
1 lyzeczka startej skorki z cytryny
3 krople aromatu migdalowego
1/2 szklanki rodzynek-moczonych godzine w rumie

glazura na ciasto:
1 jajko
1 łyżka wody

lukier:
1.5 lyzki rumu
1 łyżka wody
1 szkl (200 g) cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

W miseczce wymieszac drozdze z ciepla woda i cukrem. odstawic na kilka minut. Do naczynia wsypac polowe maki, dodac cieple mleko wraz z sola. Wymieszac. Dodac drozdze, wymieszac. Dodac cukier, zoltka, maslo, starte skorki z cytryny i pomaraczy, esencje oraz reszte maki. Dobrze ciato wyrobic, co moze zajac nawet 15minut, az ciasto bedzie odstawac od miski. Odstaw na ok dwie godziny do wyrosniecia. Wowczas dodac namoczone rodzynki, wyrob dokladnie. Ciasto przeloz do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka i ponownie odstaw do wyrosniecia na godzine. Tuz przed wstawieniem do piekarnika posmaruj glazura. Piecz w 160st C ok 35 minut. Ostudzone ciasto posmaruj lukrem- gdzie podgrzany rum z woda miesza sie z reszta skladnikow.






No comments:

Post a Comment