Monday, 18 April 2011

Foccacia z czarna oliwka i....

Ulubiony chlebek znow zagoscil na kilka dni u mnie. Tym razem w lekko zmienionej szacie-z pelniejszej maki(uzylam maki granary) i wzbogacony posiekana czarna oliwka, suszonymi pomidorami i niezmiennie rozmarynem...Szybko jednak zniknal, ale na pewno powroci..wkrotce....:) Przepis w oryginale( ponownie 'Home baking. Cookbook') to byl wspomniany wloski chlebek z mozzarella, lekko pozmienialam co nieco wg swojego gustu i dostepnosci produktow.

Foccacia z oliwka i pomidorem 
50g zwyklej maki pszennej 
100g maki tortowej
150g maki granary z pelnymi ziarnami
1 lyzka oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki soli
1.5 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka cukru
210ml cieplej wody
kilka czarnych oliwek
kilka suszonych pomidorow marynowanych w oliwie
swiezy rozmaryn
gruba sol

W miseczce wymieszaj drozsze z cukrem, zalej ok 50ml cieplej wody(odejmij z 210ml) i odstaw na kilka minut az drozdze stowrza pianke na powierzchni mieszaniny. W duzym naczyniu wymieszaj maki z sola, dodaj rozrobione drozdze wraz z calym plynem, reszte wody i oliwe. Wyrabiaj ciasto 5-10 minut az bedzie gladkie i elastyczne dodaj troche maki w rzie potrzeby. Przeloz ciasto do naoliwionego pojemnika, przykryj i odstaw w cieple miejsce na ok godzine do wyrosniecia. Chwilke ugniataj i przeloz do naoliwionej formy, palcami zrob w ciecie wglebienia. Ponownie przykryj i odstaw na pol godziny w cieple miejsce do ponownego wyrosniecia. Posiekaj czarne oliwki w plasterki, drobno posiekaj suszone pomidory, podziel rozmaryn na male galazki i udekoruj nimi ciasto.Posyl gruba sola.  Calosc delikatnie polej oliwa zwlaszcza zaglebienia w ciescie.
Piecz w dolnej czesci piekarnika w temperaturze ok 175st C ok 20-25 minut do lekkiego zbrazowienia ciasta. Serwuj cieple. Smakuje wybornie jako dodatek do zupy, podstawa kanapki lub jedzony sam.






No comments:

Post a Comment