Monday, 11 April 2011

Muffinki kokosowo-bananowe

Przypominaja troche nasza babke olejowa. Lubie ich uniwersalnosc, mnogosc polaczen smakowych, moga paktycznie zaspokoi wszelakie gusta. A jednoczesnie sa proste i szybkie w wykonaniu. Perfekcyjne. Zaspokoily moja ochote na cos kokosowego i nadal zdrowego, a to dzieki dodatkowi platkow owsianych. Zmodyfikowany nieco przepis znalazlam tutaj.




Owsiane muffiny z bananem i kokosem
70g maki rozpulchniajacej-self-raising flour
50g platkow owsianych
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki wody rozanej
1/2 lyzeczki mielonego kardamonu
2 lyzki wiorkow kokosowych
1 banan
2  1/2 lyzki oleju
5 lyzek jogurtu naturalnego
3 lyzki jasnobrazowego cukru trzcinowego
1 jajko

Jajko utrzyj z cukrem, dodaj jogurt, olej i rozgnieciony banan. W duzej misce wymeszaj make z proszkiem do pieczenia, soda oraz wiorkami kokosowymi. Dodaj mase jogurtowo-olejowa. Wymieszaj do polaczenia sie skladnikow. Przeloz do foremek muffinkowych silikonowych wypelniajac 3/4 wysokosci. Posyp z wirzchu wiorkami kokosowymi. Piecz ok 25 minut w temperaturze 170 st C w piekarniku z termoobiegiem. Mozna posypac jz upieczone cukrem pudrem.



No comments:

Post a Comment