Friday, 29 April 2011

Orzechowa pianka na mazurku:)

Orzechy jak wiadomo sa zdrowe, zawieraja duzo magnezu niezbednego do prawidlowego funkcjonowania naszego organizmu. Polaczylam dwie w jednym-slodycz ciasta ze zdrowymi orzechami. Ciasto cieszylo sie sporym powodzeniem wiec sukces zostal osiagniety:) Z braku maki krupczatki uzylam kaszy manny i mysle, ze to nawet wyszlo ciastu na dobre:)

Orzechowy mazurek
zmodyfikowany przeze mnie przepis znalazlam tu
1.5 szklanki kaszy manny drobno zmielonej
1/2 kostki masla
zoltko
2 szklanki cukru pudru
200g orzechow wloskich
2 lyzki miodu
4 bialka
1 lyzeczka cukru waniliowego

Wymieszac make z maslem, dodac zoltko i cukier puder. Zagniesc elastyczne ciasto i odstawic je w chlodne miesjce na pol godziny, mozna do lodowki lub nawet zamrazarki. Wowczas odpowiednio nalezy skrocic czas chlodzenia sie ciasta. W miedzyczasie drobno posiekac orzechy. Ubic bialka z reszta cukru pudru. W garnku podgrzac miod, do ktorego dodac nalezy orzechy wraz z cukrem waniliowym. Dopiero kiedy orzechy beda dobrze pokryte miodowym karmelem, odstawic garnek z gazu. Lekko schlodzona mase orzechowa delikatnie wymieszac z ubita piana z bialek.
Forme do pieczenia wysmarowac tluszczemy, wylozyc rozwalkowanym ciastem na grubosc 1/2cm formujac wyzsze brzegi. Ciasto nakluc lekko widelcem i piec w temp 160st C ok 10 minut. Wowczas nalezy nalozyc na ciasto mase orzechowa, wyrownac i dopiekac kolejne 10-15 minut.
Udekorowac bakaliami, polewami...

Smacznego!






1 comment:

  1. brzmi fajnie...podoba mi się dodatek kaszy manny:)

    ReplyDelete