Wednesday 18 May 2011

Chleb z oliwkami...

Kolejna propozycja z ksiazki Home baking. Cookbook. Zniewalajacy zapach swiezo upieczonego chleba. Chrupiaca skorka lekko opierajaca sie podczas krojnia pierwszyh kromek. Absolutnie uwielbiam! Chleb, ktory zaliczam do moich ulubionych. Z obecnoscia oliwek, oliwy i sezamu- podbil moje serce:)

Chleb z oliwkami
na jeden bochenek

1.5 lyzki oliwy
450g maki bialej chlebowej
1/2 lyzeczki soli
3/4 lyzeczki drozdzy instant
1.5 lyzeczki ziaren sezamu
1/3 lyzeczki suszonego oregano
300ml cieplej wody
115g oliwek

W misce wymieszaj razem make z sola, dodaj drozdze i 2/3 ziaren sezamu oraz oregano. Ja dodalam rowniez oliwki. Wlej wode. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, az bedzie ono gladkie i elastyczne. Przykryj mokra sciereczka(ja uzylam folii, na ktora polozylam sciereczke) i odstaw na godzine w cieple miescje do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto przez chwile wyrabiaj. Mozesz dodac oliwki-jak oryginalny przepis proponuje. Uformuj owalny bochenek i przeloz na naoliwiona blache do pieczenia. Ponownie przykryj i odstaw w cieple miescje do wyrosniecia. Ciasto tuz przed wstawieniem do pieca natnij kilka razy podluznie, posmaruj oliwa i posyp reszta zairen sezamu. Piecz ok 7-10 minut w temperaturze 195st C, potem zmniejsz temperature do 170st C i dopiekaj kolejne 15-25minut. U mnie jak, ze zrobilam z polowy porcji chleb- piekl sie 7 minut w wyzszej i okolo 10 minut w nizszej temperaturze. Upieczony chleb powinien nabrac zlotobrazowego koloru i brzmiec glucho popukany od spodu. Przeloz na kratke do calkowitego ostudzenia.













3 comments:

  1. I pysznie pewnie smakuje :))

    ReplyDelete
  2. taaak, bardzo wlosko, z intesywnym aromatem ziol i oliwek...polecany do skonsumowania w ciagu kilku dni..potem juuz nie jest tak miekki...pozdrawiam;)

    ReplyDelete